Plante-boom: Folk er vilde med at gå i haven

Danskerne køber planter og frugttræer til haven som aldrig før. Hos Nørup Planteskole og Havecenter glæder ejeren sig over, at folk kaster sig over haven, selvom det er svært at følge med efterspørgslen.

Af Kristina Højer Nørgaard, Kristoffer Stefansson
Udgivet 28/04/21 14:41 og senest opdateret 29/04/21 11:54

       

Foto: Kristina Højer Nørgaard

- Vi forsøger at følge med efterspørgslen, men der er mangel på alt. Træer, planter og blomster. Og det er på grund af corona, fortæller ejeren af Nørup Planteskole og Havecenter, Flemming Hansen.

Det er en smuk forårsmorgen. Solen skinner, himlen er blå, fuglene synger, og det er tydeligt at fornemme, at højsæsonen er i fuld gang. Flemming Hansens telefon ringer hvert andet minut med forespørgsler fra kunder, der vil vide, om han har hønsegødning på lager, og om han ligger inde med forskellige slags blomster.

- Det er jo et positivt problem for os. Vi klager bestemt ikke. For vores branche har corona været godt, siger Flemming Hansen.

 

Bien og blomsten
I efteråret 2020 blev der solgt blomster og planter som aldrig før. Branchen oplevede pludselig et stort boom, som gør det svært for dem at nå at dyrke produkterne. Det tager for eksempel fem år at producere en kugleahorn og tre år at producere diverse frugttræer. 

- Salget har jo kørt på et basisniveau i mange år, og pludselig i efteråret købte alle mere, end de plejer, og det kan vi ikke nå at producere til, forklarer Flemming Hansen.

Det er alt fra stauder og forskellige græsarter til stedsegrønne planter, folk vil have i deres haver.

- Især frugttræer er eftertragtede. Folk kan godt lide, at de kan plante noget og høste noget igen. Så kan man have det sjovt med at plukke æbler, blommer, ribs og solbær, uddyber Flemming Hansen og fortsætter:

- Blomsterblandinger, der fremmer biodiversiteten, er også "in". De giver liv i haven og bestøver frugttræerne – bien og blomsten, det er jo det, det handler om.

 

Ikke nok med græs og hæk
Folk vil ikke nødvendigvis have en nem have. Den skal være flot og stå godt til huset. 

- Folk går op i deres haver. Det er bl.a. unge par, der bygger et helt nyt hus og også gerne vil ofre penge på, at haven er i orden. De vil gerne have helheden af både hus og have. De vil ikke bare have en hæk og noget græs. Der skal også være bede og lignende, forklarer Flemming Hansen.

Især unge mennesker er friske på at eksperimentere med forskellige arter og sorter i deres have. Det mener Flemming Hansen også er nødvendigt, eftersom produktionen har svært ved at følge med efterspørgslen.

- I år og næste år må man være fleksibel som kunde. Og det er også min oplevelse, at folk gerne vil tage imod vores vejledning og råd og er åbne for andre forslag, end det de selv havde tænkt sig, siger Flemming Hansen.

Han gætter dog på, at efterspørgslen normaliserer sig igen om et års tid, tilbage som det var før corona.

Alternativ opfordring til kirkeligt engagement

Massiv kritik af kendt personlig træner: Det var 4500 kroner ud af vinduet

Ekspertgruppens krav knuser sommerens spejderlejre

Børnehaveprojekt i Vollsmose får flere ressourcer

Flodbølge af unge lystfiskere har ramt kajen

Stigende smittetryk i Tårnby truer genåbningen

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 28/04/23.

Historien består af 2.806 tegn. Historien blev sidst gemt den 29/04/21 11:54.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Kristina Højer Nørgaard, Kristoffer Stefansson

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.