Biolog: Naturnationalparker kan ikke lade sig gøre i Danmark

I Gribskov Kommune i Nordsjælland får de to nye natur-nationalparker, for at skabe mere rig natur. Natur-nationalparker er dog ikke en mulighed i Danmark, ifølge biolog Michael Stoltze.

Af Marie Møller Larsen, Matilde Teut Petersen, Marie Bergholdt, Stefan Lindahl Jensen
Udgivet 27/04/21 16:01 og senest opdateret 28/04/21 09:35

       

Regeringens plan om nye natur-nationalparker i Danmark begrundes med et ønske om øget biodiversitet og mere spændende natur. 


Det synes næstformand i Udvikling, By og Land i Gribskov Kommune, Allan Nielsen, er en god idé. I Gribskov Kommune får de nemlig 2 nye natur-nationalparker. Han mener, at det vil styrke turismen i kommunen, og at det desuden er en enestående oplevelse for borgerne:


- Jeg vælger at kigge på natur-nationalparken i Gribskov som et område, man vil køre fra København og Slagelse til Gribskov for at se. For at være i den. Derfor vil det sige, at det for borgerne vil betyde, at man har muligheden for at se noget unikt natur. 

Hvad er natur-nationalparker?

Det er områder, hvor naturen så vidt muligt får lov at udvikle sig på dens egne præmisser. Det vil sige, at der ikke er menneskelig indblanding. 

Formålet er, at genskabe vild natur og bidrage til områdets biodiversitet.

Der drives ikke landbrug, og skoven henligges som urørt skov.

I 2020 blev der afsat 888 millioner kroner til at etablere natur-nationalparker og urørt skov. 

Kilder: Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening


Det er kørt af sporet i Danmark. 


Stoltze mener dog ikke, at det er muligt at skabe en autentisk natur-nationalpark i Danmark, da arealerne, der skal benyttes til parkerne, er for små: 


- Det er kørt ret meget af sporet i Danmark, fordi man valgte en model, der er meget dansk, og som omfatter dyrkede arealer og byer og alt muligt andet. Det er ikke i tråd med, hvad en nationalpark er i resten af verden. Det er et ret stort problem.


Han udtaler, at en realisering af “vild natur” og dyr, der trives i den, kræver meget større arealer, end Danmark har at gøre godt med. 


For at kunne skabe naturparker på de arealer, Danmark har at gøre godt med, kræver det, at det bliver indhegnet. Og netop det mener Stoltze er et problem:


- Det er også et problem, at vi i Danmark er så opdyrket, at det er en nødvendighed med hegn. Man skal jo ikke hegne naturen inde. Det ville være helt forkert.


Men der er flere faktorer, der spiller ind, når man tæller om realiseringen af regeringens plan. 


Nielsen lægger vægt på, at det bliver en fantastisk oplevelse for danskerne at kunne befinde sig i symbiose med de dyr, der ifølge regeringens plan skal sættes ud i natur-nationalparkerne. 


- Der kommer ikke til at være vilde dyr i parkerne, og det vil derfor ikke være en fare for mennesker, at befinde sig der. 


Det er et af de problemer, Stoltze ser ved de nye naturparker, da reguleringen af dyrebestanden ikke længere kan foregå på naturlige præmisser.  


- Vi har ikke rovdyr i Danmark, så derfor skal mennesket spille en rolle som regulator eller rovdyr. De skal altså gå ind og substituere for de rovdyr, vi ikke har, siger Stoltze. 


Regeringen har en plan om at opføre 13 nye natur-nationalparker i Danmark. Opførelsen starter i første kvartal af 2022. 

Alternativ opfordring til kirkeligt engagement

Så ødelagt er systemet: sosu'er tjener lige så meget eller mere end sygeplejersker på samme arbejdsplads

Lokale museer trodser statistikker om faldende besøgstal

Anonymt guerillamedie spreder usandheder om corona på Facebook

Sydkoreanske studerende barberer sig skaldede i protest mod udledning af forurenet vand

Genåbning: Trods stort salg føler barejer sig stresset over krav til bordbestilling

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 27/04/23.

Historien består af 3.090 tegn. Historien blev sidst gemt den 28/04/21 09:35.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Marie Møller Larsen, Matilde Teut Petersen, Marie Bergholdt, Stefan Lindahl Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.