Sydkoreanske studerende barberer sig skaldede i protest mod udledning af forurenet vand

Snesevis af sydkoreanske studerende har barberet sig skaldede foran den japanske ambassade i Seoul i protest mod udmeldingen om at udlede 1.25 millioner tons radioaktivt vand i Stillehavet.

Af Miabell Mallikka Smedegaard, Sari Vangbæk Thyssen, Stefanie Lauenborg
Udgivet 27/04/21 19:47 og senest opdateret 29/04/21 13:51

       

Foto: Petr Malyshev/Colourbox

Siden den Japanske regering tidligere på måneden offentliggjorde planerne om at udlede mere end 1.25 millioner tons radioaktivt vand i Stillehavet, har det skabt røre i nabolandene Kina, Taiwan og Sydkorea. 

Ifølge den japanske regering vil det forurenede vand blive udledt over en tilstrækkelig lang periode og vil derfor ikke skade hverken mennesker eller miljø - hverken i Asien eller andre dele af verdenen.  

Dette har dog ikke stoppet sydkoreanske studerende fra at demonstrere mod beslutningen ved at samles foran den japanske ambassade og demonstrativt lade sig barbere i protest.

 

En ekstrem overreaktion

Men ifølge ekspert i radioaktivitet, Theis Palm, der er uddannet Cand.scient.pol fra Aarhus Universitet, er dette en overreaktion fra sydkoreanernes side. Ifølge ham er der tale om frigivelse af radioaktivitet, der er så lille, at det nærmest ikke giver mening at tale om det. 

-       Set fra et videnskabeligt og evidensbaseret perspektiv, er det en helt fornuftig beslutning at udlede vandet i Stillehavet, udtaler han, da der ifølge ham er tale om et niveau svarende til, hvis en person spiser en banan.

Protesterne i Sydkorea kan dog hurtigt danne et billede af, at vi står overfor en atomkraft-natur-katastrofe, der vil påvirke os alle på verdensplan, men ifølge Theis Palm er der ingen grund til bekymring for os danskere i forbindelse med den kommende udledning. 

-       Alle undersøgelser viser, at strålemængden i dette vand er så lille, at det ligger under grænsen for, hvor radioaktivt drikkevandet må være i de fleste lande - inklusiv Danmark. 

Når det kommer til udledning af vandet fra Fukushima, kan vi danskere ifølge Theis Palm, trygt fortsætte vores liv uden at give det større omtanke. 

-       Om så alt det vand, der bliver udledt fra Fukushima blev taget af en magisk havstrøm og ledt hen til en enkel strand og vi danskere tog dertil på ferie og badede i vandet, ville det stadigvæk ikke skade os, så det kan da slet ikke påvirke os i dag på den anden side af jorden. 

 

Meget har ændret sig siden 2011

Et kraftigt undersøisk jordskælv, ramte 11. marts 2011 Japan og udløste en tsunami, der blandt andet ramte atomkraftværket i byen Fukushima. Dette medførte, at radioaktivt materiale blev blæst op i atmosfæren og tre reaktorer på kraftværket blev beskadigede. Grundvandet er således blevet forurenet, da det har været i kontakt med vand, der benyttes til at nedkøle de beskadigede reaktorer. 

Meget har dog ændret sig siden ulykken i 2011, hvor netop Sydkorea i tiden efter valgte at holde lav profil i forsøg på at beskytte deres egen a-kraft industri.

I 2017 meldte Sydkoreas på daværende tidspunkt nyvalgte præsident, Moon-Jae-in, at landet ville udfase landets atomreaktorer, der på daværende tidspunkt udgjorde godt 35% af landets samlede energiforbrug. 

I dag er Sydkorea blandt de lande, der går forrest i kampen mod udledningen af det forurenede vand, hvor præsident Moon-Jae-in har beordret embedsmænd til at undersøge Japans ansøgningsskrivelser ved en international domstol.  


Tvivlsomme konsekvenser og omfattende pandemirestriktioner stopper ikke de studerende

På trods af et forsamlingsforbud på over ti personer formåede de studerende i Seoul at sprede budskabet, selvom politiet ad flere omgange forsøgte at bryde forsamlinger i forbindelse med protesten.

-       Nu er jeg ikke virolog, men set i et Corona-perspektiv, er der måske i øjeblikket større sundhedsmæssige risici ved at forsamles til en demonstration, end der er ved at lade Japan udlede det forurenede vand, og det er på trods af, at smittetrykket i Danmark er så forholdsvist lavt, at der nok heller ikke er det store at frygte ved det.

 

Der er dog grund til bekymring for os danskere

Ifølge Theis Palm kan vi dog ikke slappe helt af i Danmark og se os fri for miljømæssige konsekvenser i forbindelse med tragedien i Fukushima. 

-       Det har for os danskere konsekvenser, som der er grund til at frygte. Det skyldes dog ikke udledningen af vand fra Fukushima, men klimaforandringer! Frygten for atomkraft og radioaktivitet skabt på baggrund af propaganda har resulteret i, at blandt andet Japan er gået tilbage til i højere grad at benytte sig af fossile brændstoffer. Dette mindsker chancerne for at nå klimamålene og få nedsat luftforureningen, hvilket er langt mere farligt for os danskere og resten af verden, end det radioaktive vand fra Fukushima nogensinde vil være. 

 

 

Så ødelagt er systemet: sosu'er tjener lige så meget eller mere end sygeplejersker på samme arbejdsplads

Lokale museer trodser statistikker om faldende besøgstal

Anonymt guerillamedie spreder usandheder om corona på Facebook

Biolog: Naturnationalparker kan ikke lade sig gøre i Danmark

Genåbning: Trods stort salg føler barejer sig stresset over krav til bordbestilling

Bilister i Ørestaden vil ikke forskelsbehandles: ’Hvorfor skal vi betale over 12.700 kr. om året for en P-licens ?'

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 27/04/23.

Historien består af 4.708 tegn. Historien blev sidst gemt den 29/04/21 13:51.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Miabell Mallikka Smedegaard, Sari Vangbæk Thyssen, Stefanie Lauenborg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.