Flydende bofællesskab skal i landsretten

Fredens Havn står snart til at blive dømt af retten som enten at være et samfund dannet af genbrugsguld eller blot en ”maritim losseplads”, som tidligere overborgmester Frank Jensen kaldte det.

Af Frida Heilmann Skøtt, Rasmus Holst Eilertsen
Udgivet 26/04/21 17:36 og senest opdateret 26/04/21 18:55

       

På Refshalevej i restaurant Nomas baghave ligger Fredens Havn. I august 2020 dømte byretten samfundet for at være ulovligt. Herefter ville der blive udskrevet dagsbøder til beboerne i området, men nogle af dem valgte at anke sagen, og skal nu i Landsretten i morgen og onsdag. Det flydende bofællesskab blev skabt af en gruppe hjemløse, hvoraf Esben Banke er en af dem. Han kom til området for 15 år siden, og har brugt årene på at skabe et ”selvbærende samfund”, som han selv kalder det.

(Foto: Frida Heilmann Skøtt - Fredens Havn ved Refshalevej)

- Jeg ved det her ikke er et spørgsmål om jura men om politik. Det er meget vigtigt at holde styr på i sådan en sag, at det er to vidt forskellige sager, og vi har for vane at blande de to ting. Hvis du bevæger dig ind i det juridiske, så skal du huske at du kæmper med en hovedløs drage. Du må ikke miste dig selv, og du må ikke tage det personligt, for så har du tabt, fortæller Esben Banke, når snakken falder på de kommende dage i retten.

Konflikten om Fredens Havn spidsede til i 2010, hvor naboerne på den anden side af vandet, i et af Københavns mest velhavende kvarterer, klagede over Fredens Havn. Naboerne påstår blandt andet, at beboerne har skidt i vandet, og at det ligner en ”losseplads” grundet al affaldet i området.

Desuden kendte Kystdirektoratet Fredens Havn ulovlig, og udstedte i den forbindelse påbud om at fjerne bådene tilbage i 2014. Beboerne ønsker blot at få ro på konflikten:

- Det som Jonas Christoffersen hjælper os med er at holde ro på. Vi bliver, og gør det vi hele tiden af gjort, siger Esben, der også fortæller om, hvad de har gjort for området.

Foruden den politiske konflikt, nabostrid og oprør fra beboerne, så har Esben formået at kreere et kryds af genbrugstræ ude i vandet, der samler al affaldet, der flyder gennem vandet. Desuden er krydset også skyld i at vandfuglene er vendt tilbage. Henover tre år har de fordoblet vandfuglenes aktivitet ude på vandfladen. Desuden har Esben Banke også nationalfuglen i baghaven, som fint og roligt ligger i sin rede, der flyder roligt med vandets bølger. Esben værner om dyrelivet, et klimavenligt miljø og fællesskabet på Fredens Havn.

- Der er en kæmpe frihed ved at være i eget farttøj, at det flydende og man har mulighederne for at smide fortøjningerne og bare sejle, fortæller Esben, som er en af dem, der kan risikere bødestraf.

Den vil ligge på omkring 1000kr. om måneden med tilbagevirkende kraft fra domsfældelsen i sommer, alt efter hvad Landsretten vurderer sagen til i de kommende dage. Men Esben Banke er villig til at betale sine dagsbøder for at opretholde fællesskabet, dyrelivet og sit hjem.

Staten har afsat 26 millioner kroner til at rydde området totalt for beboernes fartøjer: 
- Det er derfor vi kunne tage imod de 26 millioner med kyshånd og jeg kunne møde Jakob Ellemann-Jensen og sige ”fantastisk! Endelig nogle penge og endelig nogle der kommer og tager noget ansvar” og ikke på vilkår at han ville mødes og drikke en kop kaffe med mig… Ikke før at rydningen starter. Jamen, det er fint! Du kommer bare – vi kalder det bare for oprydning i stedet. Vi har været i gang i flere år – kom nu!, fortæller han ivrigt, da han håber på, at politikerne kunne have lyst til at komme ud til en snak, en kop kaffe og se området.

Det kan ifølge ham forhåbentlig skabe noget forståelse for deres flydende samfund.

(Foto: Frida Heilmann Skøtt - Esben Banke i sit værksted i Fredens Havn)

Esben står i sit værksted, der er i én ud af de tre både, som han har bosat sig i. Værkstedet er der hvor han tænker bedst. Især når han bygger på noget samtidigt. Esben Banke står generelt for byggeprojekterne på Fredens Havn, og mange af projekterne laves af genanvendelige materialer. Blandt andet har de fået en gammel skurvogn foræret, da den alligevel skulle smides ud. Nu skal beboerne lave den om til en sauna. 

Det sidste Esben melder ud i sit værksted er ”Klart skib”. Hvad betyder det egentlig?

- Det er altså ikke bare at du har redt din seng og har taget opvasken… du har også sagt farvel til kæresten og du har virkelig gjort dig klar – og det er klart skib, og det er det jeg har med fra militæret… det er en måde du kan overleve på, fortæller han, og må nu videre i dagens program, da Danmarks Radio er de næste i køen til at snakke med Esben Banke.

Bumser og bakterier: Hudproblemerne lurer under mundbindet

Beboere i opråb: Vi har fået nok!

I Ørbæk holder de vejret

Bilfrie søndage: Det er kun et lillebitte plaster på et stort klimasår

Fra Alanya til Aldi: Kristian frygter, at han skal opgive sit livsværk

Odense Kommune vil være klimaneutrale i 2030: “Det kunne godt gå hurtigere”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 26/04/23.

Historien består af 4.545 tegn. Historien blev sidst gemt den 26/04/21 18:55.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Frida Heilmann Skøtt, Rasmus Holst Eilertsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.