Bumser og bakterier: Hudproblemerne lurer under mundbindet

Mange danskere er trætte af reglerne for brug af mundbind, men for nogle gør de livet ekstra surt. De er ofre for fænomenet ‘maskne’.

Af Rebecca Skov Henriksen, Rikke Thue Poulsen
Udgivet 26/04/21 17:29 og senest opdateret 26/04/21 17:36

       

Siden regeringen i oktober 2020 udvidede reglerne for brug af mundbind i Danmark, har næsten hele befolkningen båret mundbind indendørs på alle offentlige steder. Det har sat fokus på et fænomen, som man indtil da stort set kun kendte fra sygehusvæsenet – ‘maskne’.


‘Maskne’ er en sammentrækning af ordene maske og akne. Det bruges, når personer oplever at få uren og irriteret hud, når de bruger mundbind.


Mange unge mennesker oplever især, at brugen af mundbind giver problemer med huden. En af dem er 16-årige Regitze Lykke Elniff fra Svendborg, som siden kravet om mundbind blev indført har oplevet forandringer i sin hud.

- Det kom anden dag, hvor man skulle have det på. Jeg blev rød rundt om munden, så det lignede, jeg stadig havde maske på. Og det kløede så meget, fortæller Regitze, der både fik bumser og symptomer på eksem. 


Udover de fysiske forandringer har hendes ‘maskne’ også påvirket Regitze Lykke Elniffs psyke.

- Jeg bliver nemmere sur, og jeg overtænker det meget. Men jeg prøver at bide det i mig, forklarer den 16-årige pige.


Lang tid med mundbind giver problemer

Regitze bruger især meget tid med mundbind på, når hun kører flere timer i tog for at besøge sin forlovede i Holstebro. 

- Det er en tur på tre en halv time hver vej, så det er der, det er værst, fortæller Regitze Lykke Elniff.


Regitze Lykke Elniff er langt fra alene. Online apoteket Webapoteket.dk har oplevet, at mange henvender sig til dem med hudproblemer efter brugen af mundbind blev fast inventar i hverdagen. Og som hos Regitze Lykke Elniff er det ofte efter lang tid med dækket næse og mund, at huden slår ud.

- Man er lukket inde i mundbindet, og der kan der skabes et miljø, som gør, at huden enten kan blive tør og irriteret, eller den kan blive fugtig, og det kan give akne. Det er bakterier, der ikke kan slippe fri, fordi huden ikke kan få lov at ånde, forklarer Pia Varmaark, der er farmakolog hos webapoteket.dk.

 

Pia Varmaark fremhæver særligt unge som den befolkningsgruppe, der er mest plaget af ‘maskne’.

- Vi har oplevet flere gange, at mødre skriver på vegne af deres teenage-børn. Hvis de i forvejen har lidt tendens til akne og bakterier på huden, så bliver det endnu værre af, at de hele tiden skal have mundbind på, fortæller hun.

Pia Varmaark påpeger dog, at det også er udbredt blandt andre grupper i befolkningen, for eksempel kvinder i overgangsalderen. 


Der er håb forude

Hvis man oplever problemer med maskne er der dog hjælp at hente, fastslår Pia Varmaark. Hun mener, at god hygiejne er det vigtigste, og at hudpleje ikke behøver, at være så kompliceret:

- Sørg for at rense huden morgen og aften. Brug en god og plejende creme, og lad huden ånde uden mundbind på så tit som muligt, fortæller Pia Varmaark.


Efter mange måneder med mundbind som en del af hverdagen, er Regitze Lykke Elniff for nylig blevet fritaget pga. sygdom. Og allerede kort tid efter, mærkede hun en forbedring i huden.

- Efter jeg stoppede, svier mit ansigt ikke så meget mere. Derudover er jeg begyndt at drikke mere vand, og det synes jeg hjælper, fortæller Regitze Lykke Elniff.

 

Anonymt guerillamedie spreder usandheder om corona på Facebook

Flydende bofællesskab skal i landsretten

Beboere i opråb: Vi har fået nok!

I Ørbæk holder de vejret

Bilfrie søndage: Det er kun et lillebitte plaster på et stort klimasår

Fra Alanya til Aldi: Kristian frygter, at han skal opgive sit livsværk

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 26/04/23.

Historien består af 3.294 tegn. Historien blev sidst gemt den 26/04/21 17:36.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rebecca Skov Henriksen, Rikke Thue Poulsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.