Odense Kommune vil være klimaneutrale i 2030: “Det kunne godt gå hurtigere”

Et enigt byråd i Odense Kommune vil gøre Odense fri for CO₂, men handlingsplanen, der skulle være klar i foråret 2021, er i første omgang blevet udskudt.

Af Faisal Ibrahim Ahmed Mohamoud, Godtfred Gayan Perera Shreekumar, Jacob Ligaard Sorgenfri, Peter Ellekær Rasmussen
Udgivet 26/04/21 17:08 og senest opdateret 26/04/21 17:37

       

18. juni 2020 blev et enstemmigt Odense Byråd enige om, at Odense skal være CO₂ neutral i 2030. Planen for at udfase kul fra Fjernvarme Fyn var oprindeligt sat til år 2025, men allerede i 2022 udfases det. Det svarer til 900.000 tons CO₂, som ellers ville være udledt de tre år. 


Ifølge klimaplanen er det bæredygtig mobilitet, der skal bidrage med den største reducering af CO₂ udledning. Odense Kommune har indtil videre kun beskæftiget sig med det første punkt på planen over bæredygtig mobilitet. Det vedrører bedre og mere grøn kollektiv trafik.

Odense Kommune satte d. 19. april de første ti elbusser på vejene, og de sidste ti forventer at køre i maj. Det svarer til 26 pct. af de samlede bybusser i Odense. 

Et andet punkt i planen er bedre muligheder for cyklister. Odense Kommune har tidligere prøvet at stille bycykler til rådighed, men de blev skrottet i 2019. Alligevel valgte Odense kommune i januar 2020 at indlede et nyt samarbejde med virksomheden Donkey Republic, der har sat 300 lejecykler på gaden.  

Selvom der er mange initiativer for en grønnere by, mener medlem af byrådet for Venstre Araz Khan dog, at det går lidt for langsomt med den grønne omstilling. 

“Der ligger meget på tegnebrættet, der forventes at blive effektueret. Men det kunne godt gå hurtigere,” siger Araz Khan (V) medlem af byrådet i Odense Kommune. 


Fra CO₂ til forbrug

Hvis man spørger professor for Institut i Kemi-, Bio- og Miljøteknologi Henrik Wenzel, så kan Odenses klimaambition stadig nåes. 


“Det er et fantastisk godt mål at sætte sig. Det viser sig, at store politiske mål, som ligger tilpas ude i tiden, er gode til at trække nogle handlinger igennem. Den holdning og den vilje jeg mærker, når jeg samarbejder med kommunen er stor, så jeg er ret sikker på, at det kommer til at ske.” 


Der er dog flere måder, hvorpå Odense Kommune kan gøre mere ved klimaaftrykket. Et konkret bud ville være at opsamle CO₂ fra byens skorstene og lave det om til brændsel i biler. 


“Man skal begynde med at tænke på at fjerne CO₂’en fra de skorstene i kommunen for eksempel nede ved Fynsværket, affaldsværkerne og de bioværker, der er. Fordi det viser sig at være en omkostningseffektiv måde at fjerne CO₂ på. Og det tror jeg kommer til at ske inden så længe ”

 

Odense Byråd har endnu ikke lagt en konkret handlingsplan for, hvordan CO₂-aftrykket skal ned.

 

Flydende bofællesskab skal i landsretten

Bumser og bakterier: Hudproblemerne lurer under mundbindet

Beboere i opråb: Vi har fået nok!

I Ørbæk holder de vejret

Bilfrie søndage: Det er kun et lillebitte plaster på et stort klimasår

Fra Alanya til Aldi: Kristian frygter, at han skal opgive sit livsværk

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 26/04/23.

Historien består af 2.589 tegn. Historien blev sidst gemt den 26/04/21 17:37.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Faisal Ibrahim Ahmed Mohamoud, Godtfred Gayan Perera Shreekumar, Jacob Ligaard Sorgenfri, Peter Ellekær Rasmussen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.