Flygtningenes glemte stemmer

I jagten på de unge vælgere glemmer kommunerne, at flygtninge også har en stemme til dagens valg. Det udtaler to unge flygtninge selv.

Af Jakob Friis Thorø Lund, Sarah Fiona Murphy
Udgivet 21/11/17 14:23

       

Det symmetriske ansigt smiler bredt fra den læderbetrukne beigefarvede sofa. Duften af syntetisk æble vidner om, at der ryges vandpibe i det lille tætte lokale lidt uden for Faaborg. 21-årige Ghaith Dgaino flygtede til Danmark fra Syrien for tre år siden sammen med sin familie.

Til daglig læser han på VUC, og dagens kommunalvalg er hans første personlige møde med demokratiet. Han har boet i Danmark i tre år, og kan derfor stemme til kommunalvalget. Men han ved ikke hvordan, eller hvem han skal stemme på. Han forstår ikke, hvordan demokrati fungerer, og hvad man egentligt stemmer om.

Demokratiet er for alle  

For Ghaith er sproget ikke et problem, det lærte han hurtigt. Men han kender ikke til demokratiet i praksis.

”Jeg føler ikke, at jeg forstår de basale ting om hvordan partierne fungerer, hvad de repræsenterer, og hvad jeg kan få ud af at stemme til et kommunalvalg. Jeg ved ikke engang hvad kommunen egentligt laver,” siger Ghaith.

For Ghaith er den demokratiske struktur, som danskerne er opdraget med, fuldstændig fremmed.

”Hvor jeg kommer fra er der flere partier, men lige meget hvilket parti du stemmer på, så vinder den samme kandidat altid,” uddyber han.

Manglende oplysning fra kommunen

Ghaith føler ikke, at der tages nok initiativ fra kommunen og skolernes side til at informere flygtninge om, hvad et kommunalvalg er.

”Mange af dem jeg kender, der er flygtet hertil og kan stemme, har ikke tænkt sig at gøre det. De har ikke nogen, der lærer dem, hvad det hele går ud på,” fortæller Ghaith.

Manglende oplysning er noget den 24-årige Salah Zada, der også er flygtning fra Syrien, nikker genkendende til. Det er næsten tre år siden, at han tog et valg og flygtede fra sin fødeby Aleppo, men på den korte tid har han færdiggjort sprogskolen og læser nu til dagligt på HF.

Han behersker det danske sprog, og er politisk engageret, men mener også, at kommunen gør for lidt for at forklare flygtninge om demokrati og kommunalvalg.

’’Det jeg hører fra mange er, at de simpelthen ikke kender til demokrati og kommunalvalg, og jeg føler ikke kommunen gør os opmærksomme på det, desværre,’’ siger Salah.

Salah styrer til dagligt frivilligorganisationen ’Venligboerne’ i Faaborg. Sammen med Lene Kohlmetz Robdrup arbejder de for at nedbryde barrierer mellem danskere og flygtninge. Når det kommer til demokrati, så er han bange for at mange flygtninge kan føle sig glemt derhjemme.

’’Når vi kigger på integration og flygtninge, er vores fokus på hvordan vi kan samle hinanden. Vi er smukkest og bedst, når vi er sammen. Det giver ikke mening, at man står alene, og jeg er bange for at flere føler sig glemt under kommunalvalget.’’

Netop derfor bliver demokrati og kommunalvalget ofte vendt hos Venligboerne.

’’Hver gang vi i Venligboerne er samlet, så fortæller jeg de andre, at det er vigtigt at man stemmer. Vi forklarer dem om partierne og deres ideologier. Vi hjælper og guider dem, hvis de ønsker det,’’ fortæller Salah.

I Faaborg-Midtfyn Kommune er de fleste flygtninge kommet til i 2015, så der er mange, ligesom Salah, der lige præcis ikke kan stemme, da de ikke har været bosat i tre år, men derfor føler han stadig at kommunen fejler.

’’Hvis du spørger mig, er der stadig mange stemmer at hente både nu og på sigt. Jo før folk bliver oplyst, jo bedre. Det er mit klare indtryk at, der er mange, der gerne vil stemme og lære om det danske demokrati.”

Salah håber, at kommunen fremover vil tænke på en forbedret oplysning og en mere målrettet indsats over for flygtninge, som ikke kender til det demokrati, vi har i Danmark:    

’’Det ville ikke kræve meget af kommunen at lære os om demokratiet og kommunalvalget. De ville nemt kunne samle folk foran en, der kunne forklare og give os basale informationer. Det ville ikke kræve mere end to timer, og det ville helt klart hjælpe. Interessen er der fra flygtningenes side. Jeg håber, at de vil tænke på det fremover for en stemme er rigtig vigtig.’’

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af DR er det kun 25 ud af 98 kommuner, der har målrettede kampagner eller indsatser rettet mod flygtninge og indvandrere. Faaborg-Midtfyn er ikke en af de 25, og har kun to kampagner: én henvendt mod alle borgere, og én for 18-25 årige.

 

Foto: Rebecca Tolberg

Hans Stavnsager: Det ’’ultimative’’ er opnået

Hans Stavnsager kan kalde sig ny borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Den sidste stemme blev blå

Mandaterne er fordelt i Faaborg-Midtfyn Kommune

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 14:23.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jakob Friis Thorø Lund, Sarah Fiona Murphy

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.