I Middelfart fører flæsket

Der findes kun én af din slags. Én, der kan få sveden til at hagle uhæmmet fra tindingerne af ren længsel. Én, der giver så ustyrlig lyst til at rive og flå så voldsomt i dit modne kød, at det safter ned af hagen. Én der kan gøre de stærkeste mænd bløde i knæene, og føre de mest standhaftige kvinder i fordærv. Du kommer med al din vælde og pragt, men alt du efterlader, når du igen forsvinder, er blot det rene maveonde, en dobbelt hjertebanken og en sølle, slikket tallerken.

Af Benedikte Christine Rasmussen
Udgivet 21/11/17 12:51

       

Hvad der kunne have været starten på en hed erotisk novelle, beskriver så passende noget langt mere ophidsende. Her er der selvfølgelig tale om kulturskatten, Den Danske Stolthed, den helt uovertrufne af sin slags: Stegt flæsk med persillesovs. Middagsretten, der som den eneste kan bryste sig af hele to sange og et digt skrevet i dens ære, samt sin helt egen hjemmeside. Retten, der som hele Danmarks folkekære hjertebarn tilegnede sig den fornemme titel ’Nationalret’ så sent som i år 2014. Stegt flæsk med persillesovs er nemlig ikke blot en simpel middagsret. Det er et forgudet ikon. En del af danskernes identitet og selvbillede som nation, hvilket blev slået fast med syvtommersøm, da hele 44% af stemmerne blev sat på flæsk, da vores nationalret skulle findes.  

Flæskefest i Middelfart

Netop i disse dage bliver flæsket fortæret i langt større udstrækning end normalen rundt omkring i de danske spisestuer, værtshuse og nu endda også på de mange fornemme restauranter, hvor flæsket har gjort sit indtog. Det er nemlig igen blevet tid til valg i det danske land. Og valgtid er lig med flæskets højtid. Dette kan tydeligt mærkes på gågaden i Middelfart på Vestfyn, hvor mange af byens borgere slet ikke er i tvivl om, hvad menuen står på i aften. Én af disse er Arnold Frederiksen, hvis kone traditionen tro serverer valgflæsk til aftensmad på valgdagen.

”Jeg skal da spise valgflæsk på grund af politikerne, og al det valgflæsk de finder på. Jeg tror ikke rigtig på dem,” siger Arnold Frederiksen.

Også på værtshuset 'Guldkronen' i Middelfart, skal der være overdådig flæskefest i aften, hvor over 40 personer skal smæske sig i godterne. Allerede fra formiddagen af oser krostuen af røg, hygge og godt humør. Stemningen er høj og forventningerne endnu højere, ved tanken om det sprøde flæsk, som værtshusets gæster i aften skal sætte tænderne i. Hvordan flæsket skal steges, er der dog delte meninger om.

”Nogle vil gerne have flæsket så det knaser, og andre vil gerne have det sådan lidt ... semi-blævreflæsk,” siger vært og ejer af Guldkronen, Henrik Rasmussen.

Sovsen er der derimod bred enighed omkring.

”Der ska’ MASSER af persille i,” lyder det fra bag baren. ”Ja! Og den ska’ jævnes godt med fløe’, så den hænger ve’ ka’tovlerne,” stemmer én af de mange gæster i fra sidelinjen.

Guldkronen - Danmarks Eneste Femstjernede Værtshus

På Guldkronen i Middelfart er vært Henrik Rasmussen klar til flæskefest i aften

40 tons flæsk – velbekomme!

Hvad der i gamle dage var en fattigmandsspise, er nu blevet en hip tradition, som mange danskere gladeligt giver et par hundrede kroner for at få serveret ad libitum. Det kan mærkes på Danish Crown, der ifølge deres hjemmeside næsten har fordoblet salget af skiveskåret flæsk til restauranter og kantiner i forhold til samme periode sidste år. Bare i denne uge, forventes der at blive solgt omkring 40 tons flæsk. I disse tider med økologi-fanatisme og udbredte veganer trends, er der altså stadig rift om det gode flæsk. Og dén tendens forventes kun at brede sig. Derfor synes L.C. Nielsens strofer fra 1898, hvor ordet valgflæsk nævntes første gang, stadig at have sin relevans. Lad os slutte på det, og ønske velbekomme til danskerne -  og rigtig godt flæskevalg!

Nu lokkes der med løfter

Nu angles der med ord

Og valgflæsket skæres for

Ved folkets bord

 

Foto: Benedikte Christine Rasmussen

 

Læs også: Danmarks finansminister er sikker på Venstre-borgmester i Middelfart

 

Sådan kommer du dig over dit kæmpe nederlag

V-spids i Middelfart om nederlag: Samarbejdet var ikke godt

Lundsfryd vil videreføre den socialdemokratiske stafet

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 12:51.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Benedikte Christine Rasmussen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.