đŸŽ„ Tomme gader pĂ„ Langeland skal fyldes med bĂžrnefamilier

YderomrÄderne pÄ Langeland oplever beboerfrafald. De seneste Är har Langeland mÊrket centraliseringen fra land til by. Spidskandidaterne til dagens kommunalvalg er uenige i, hvorvidt det er et problem.

Af Jesper Kristensen, Simon Taarnskov Aabech, Wincentz Heim
Udgivet 21/11/17 09:52

       

En prustende kutter ved havnen og fem måger på række, er nærmest den eneste form for liv, der findes i Lohals. Tomme gader og lukkede butikker er synet af Langelands ydre kanter.


Mindre byer på Langeland lider af faldende indbyggertal

I Lohals, på spidsen af Langeland, er indbyggertallet faldet med næsten 15 procent siden 2011. I den lokale Dagli’ Brugsen møder man ikke flest lokale beboere, men derimod turister. Ud af de syv handlende, møder vi blot én lokal, som tilmed er nytilflytter.

Tonni Hansen, spidskandidat for SF, erkender, at det er et reelt problem, at de mindre byer på Langeland bliver endnu mindre befolket. Langeland er idag en af landets absolut ældste kommuner. Derfor vil Tonni Hansen have børnefamilierne til.

Hver tredje borger på Langeland er over 65 år, og de søger derfor gerne ind mod byerne, hvor der er mere lys og lettere til indkøb, siger Tonni Hansen. Det nordlige Langeland har ellers en smuk natur at byde på, fortæller han.

 

 

Børnefamilier er vejen frem

Store træer bugter sig om de små landeveje, som man nærmer sig Lohals. Byen bugter sig ad landevejen mod havnen, hvor man sagtens kan se børnefamilier for sit indre blik.

”Det er helt klart, at vi skal have flere børnefamilier ud i de skønne områder,” siger Tonni Hansen.

En af udfordringerne er den offentlige trafik på Langeland.

”Vi skal sikre en ordentlig offentlig trafik, for hvis der ikke kører busser til skoler, sportshaller eller til biografturen, så gider man altså ikke bo derude.”

Derudover er manglen på arbejdspladser også årsag til at flytte fra øen, mener Tonni Hansen. Desuden har man har gjort for lidt for at gøre opmærksom på de industribygninger, der er på øen.


Venstres spidskandidat satser på borgerinddragelse

Jan Ole Jakobsen, 2. viceborgmester og spidskandidat for Venstre, er enig med Tonni Hansen i, at Langeland skal have flere børnefamilier ud i de mindre byer og yderområderne, men er af den overbevisning, at kommunen har gjort sit for at lave tiltag.

“Vi har prøvet at lave et bedre tilbud nordpå ved at starte nogle småbørnsgrupper op ved siden af Nordskolen. Deroppe er der både en småbørnsgruppe, en børnehave, og så har vi 0-6 klasse, så familierne har mulighed for at aflevere deres børn det samme sted de første 12 år,” fortæller han. Jan Ole Jakobsen tilføjer, at borgerinddragelse har været en vigtig del for at bremse centraliseringen.

“Jeg ved da, at Lohals Skole blev opkøbt og nu bruges som samlingssted, hvor der afholdes familiefester og har flere overnattende gæster.”

Lohals er dog stadig mennesketom her til aften. Så efter kommunalvalget er det op til de folkevalgte politikere at vende fraflytningen.


Foto: WIncentz Heim
TV-klip: Simon Aabech

Efter valget: Stor opbakning til Tonni Hansen

Lohals er Langelands dĂžende patient i respirator

Valgflésk med vélgerne: ”Tonni Hansen bliver Langelands nye borgmester”

LangelĂŠndernes sammenhold reddede Ebbes liv

Denne historie er forventelig tilgÊngelig pÄ medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 09:52.

Hvis du har spÞrgsmÄl eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jesper Kristensen, Simon Taarnskov Aabech, Wincentz Heim

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  SĂžgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhĂžrer den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik pÄ Syddansk Universitet. Du kan lÊse mere om uddannelserne pÄ www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rÄdighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet pÄtager sig ikke ansvaret for indholdet pÄ medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to Ă„r efter oprindelig udgivelse og slettes fem Ă„r efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et Ă„r efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sÊtter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besÞgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, sÄ sÊtter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) nÄr du logger ind, sÄ systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse pÄ alle bidragsydere. Af sikkerhedsmÊssige Ärsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, nÄr bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende vÊrktÞjer fra tredjepart. Alle disse vÊrktÞjer skal dog aktiveres af den besÞgende, fÞr de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.