Langelands unge efterspørger natbus

De unge på Langeland har i weekenderne svært ved at komme hjem fra byturen i Svendborg. Nu vil politikerne finde en løsning på problemet.

Af Mathias Bonde, Oliver Boie
Udgivet 21/11/17 09:26

       

De unge fra Langelands sociale aktiviteter foregår ofte i Svendborg, og det samme gælder, når de skal i byen. Men turen hjem fra Svendborg kan nemt blive en dyr fornøjelse. Der går nemlig ingen busser til og fra Langeland om natten. Kl. 23:19 kører den sidste bus fra Svendborg, og så kører den ikke igen før kl. 08:19 næste morgen.

De unge savner offentlig transport om natten

Sofus Melander, der i sommer blev student fra Svendborg Gymnasium, holder nu sabbatår med job i Netto, Rudkøbing.

”Det er problematisk, at vi unge ikke kan komme hjem om natten med bus, men derimod skal betale taxa eller få forældre til at hente. En taxa koster jo i omegnen af 3-400 kroner, og det er mange penge, når man er på SU. Så ville det være dejligt med en natbus.”

Læs også: Unge langelændere skal engagere sig mere i politik

Løsrivelse fra FynBus

Det er FynBus, der står for busdriften til og fra Langeland. Dette er nu blevet et tema i valgkampen på Langeland.

Jørgen Nielsen fra De Konservative vil gerne give de unge mulighed med en eventuel natbus.

”Den kollektive trafik lige nu er ganske forfærdelig. Vi vil gerne gøre mulighederne for de unge bedre med en natbus, så de kan komme hjem fra Svendborg om natten.”

Jørgen Nielsen tilføjer, at De Konservative har en plan om at skifte FynBus ud med Langelands eget busselskab, som det er sket på Ærø.

Bente Wittmann, der sidder med administration af offentlig trafik som arbejdsområde i Langeland Kommune, er dog ikke enig i Jørgen Nielsens udtalelser. Hun mener, at den offentlige transport virker, og at natbusser som Langeland før har haft, ikke kan løbe rundt økonomisk.  

”De økonomiske omkostninger der er, er alt for dyre, i forhold til hvor mange unge som vil bruge det. De fleste bliver hentet af deres forældre.”

Bente Wittmann mener heller ikke, at et endt samarbejde med FynBus er vejen frem, da det ville være en længere proces at skulle igennem.

”Vi får meget få klager over FynBus. Grunden til, at Ærø har fået lov til at kunne få deres eget selskab, er fordi de ingen faste forbindelser har. På Langeland har vi en bro, vi kan køre over. Så hvis det skulle kunne lade sig gøre, skal vi anmode om at blive frikommune, hvilket skal igennem staten først.”

Nye tiltag

Venstres spidskandidat, Jan Ole Jakobsen, anerkender problemet for de unge, men mener dog heller ikke at natbusser er vejen frem.

”Vi har før haft en natbus, men der var ikke nok brugere” udtaler Jan Ole Jakobsen og fortsætter ”Jeg tror derimod på et system, hvor unge studerende kan få billige taxa ture, er vejen frem.”

Der er altså stor skepsis, om der er passagerer nok til en ny natbus. Så om de unge får en ny natbus, må altså vise sig efter valget.

Foto: Jesper Pilegaard Kristensen

Radikale klarede ikke cuttet - igen

Reaktioner fra valgnatten

🎥 Langeland mens du sov

Kommunalvalg i børnehøjde

Langelændernes sammenhold reddede Ebbes liv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 09:26.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mathias Bonde, Oliver Boie

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.