Assens for fire år siden: Hvad skete der?

Ved kommunalvalget i 2013 var den helt store overraskelse, at Assens Kommune fik en ny borgmester. Medietorvet giver dig her et hurtigt overblik over sidste valg.

Af Anna Kristiansen, Christina Nissen
Udgivet 20/11/17 19:51

       

Ved kommunalvalget i 2013 fik Assens Kommune en ny borgmester, da den daværende borgmester Finn Brunse (A) blev erstattet af Søren Steen Andersen (V). Valgets helt store taber blev Socialistisk Folkeparti. Her er et overblik over sidste valg.

Ny borgmester

I 2013 fik Assens en ny borgmester for første gang siden kommunalreformen i 2007. Selvom Finn Brunse fra Socialdemokratiet fik flest personlige stemmer, løb Venstres Søren Steen Andersen med borgmesterposten. Vejen til borgmesterposten blev banet af et godt valg for Venstre og Dansk Folkeparti, hvor Venstre fik 11 mandater, og Dansk Folkeparti løb med fire. Netop de to partier havde på forhånd valgt at danne valgforbund. Alle meningsmålinger op til valget pegede ellers på, at Socialdemokratiet ville beholde magten.

En anden af valgets andre vindere blev Enhedslisten, som fik en fremgang på 5,2 procent. Det var nok til at sikre dem et mandat i byrådet. 

Formandsposter til DF

Inden kommunalvalget drømte Dansk Folkeparti selv om at få borgmersterposten. Det blev dog ikke en realitet tilbage. I stedet fik de to formandsposter, nemlig i Miljø- og Teknikudvalget og Social- og Sundhedsudvalget. Derudover blev Jens Thulesen Dahl ny viceborgmester, da han fik flere personlige stemmer end spidskandidat Hans Bjergegaard. 

Tilbagegang til Socialistisk Folkeparti og Konservative

De store tabere ved valget i 2013 blev Socialistisk Folkeparti og Konservative, som fik en tilbagegang på henholdsvis 9,8 procentpoint og 6,3 procentpoint. SF's tilbagegang var en afspejling af, at de klarede sig dårligt på landsplan grundet deres rolle i den daværende regering. Gennem konstitueringen fik Ena Nørgaard, som udgjorde de Konservatives eneste mandat, formandsposten for Kultur- og Fritidsudvalget. 

Skoler og fraflytning

Det helt store valgtema i 2013 var kommunens skolestruktur. Her var der især fokus på skolelukninger i de små byer, da en ny skolereform var på vej. Dengang havde Assens Kommune i forhold til andre fynske kommuner valgt at bevare de små skoler. Siden har et flertal i kommunen, bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, valgt at lukke to skoler samt flytte en udskoling. Til kommunvalget i 2017 lader det til, at skolerne igen bliver det helt store valgtema.

Fraflytning var et af kommunens store problemer. Derfor gik en del af valgkampen også på, hvordan man kunne lokke flere borgere til kommunen.

Foto: Colourbox

Efter valget i Assens: Hvordan bliver samarbejdet mellem de blå og de røde?

Assens mens du sov

Tilbagegang for skolelukningspartierne i Assens

Den offentlige transport kører ikke rent ind i Assens

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 20/11/19.

Historien blev sidst gemt den 20/11/17 19:51.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Anna Kristiansen, Christina Nissen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.