Assens på valgnatten: Det skal du holde øje med

Her er fem bud på, hvad du især skal holde øje med i Assens kommune, hvor kampen om den varme stol og pladserne i byrådet er intens.

Af Luka Emil Jørgensen, Nikolai Rosler Jørgensen
Udgivet 20/11/17 16:39

       

Valget er i gang, og der bliver afgivet stemmer i hele Assens kommune. Medietorvet giver dig her en hurtig gennemgang af, hvad der kommer til at blive afgørende i dag. Hvem får borgmesterkæden, og hvad kommer til at rykke stemmerne?

1. Hvem bliver borgmester? 

Et glødende trekantsdrama udspiller sig blandt kandidaterne til borgmesterposten i Assens, hvor Dansk Folkeparti, i modsætning til valget i 2013, ikke har indgået et valgforbund med Venstre og Konservative. Det betyder, at de har mulighed for at få deres første borgmesterpost nogensinde.

Alt tyder på, at det bliver et valg mellem tre bejlere fra henholdsvis Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Venstres Søren Steen Andersen er den nuværende borgmester. Han skal for første gang forsvare posten, som han overtog fra socialdemokraten Finn Brunse ved sidste kommunalvalg.

Charlotte Vincentz Petersen stiller op for Socialdemokratiet og vil kæmpe for at bringe borgmesterposten tilbage til partiet, der bestred posten fra 2005 til 2013.

Jens Henrik Thulesen Dahl er Dansk Folkepartis spidskandidat og nuværende viceborgmester. Den rutinerede politiker vil gå efter borgmesterposten og er af mediehuset Mandag Morgen blevet spået til at kunne gå hele vejen.

2. Skolerne i fokus

Skolelukning er valgkampens helt store omdrejningspunkt i Assens Kommune. Debatten om skolerne har raset de seneste år, hvor en ny skolestruktur har resulteret i, at flere institutioner er lukket.

Ved et byrådsmøde i februar i år blev der  på trods af stor modstand fra borgerne med et snævert flertal vedtaget en ny skolestruktur. Dette har blandt andet medført lukning af skolerne Dreslette Skole og Skallebølle Skole samt børnehaven Den Røde Æske. Spørgsmålet er nu, hvorvidt de tre partier bag beslutningen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, bliver straffet af vælgerne.   

3. Sagsbehandling og beskæftigelse  

Dårlig sagsbehandling har i en årrække været et stort problem i Assens Kommune. En rapport fra rådgivning- og revisionsvirksomheden BDO fra marts i år viser, at det er med blandet kvalitet, sagerne bliver behandlet. Tallene viser, at kommunen især svigter i i handicapsagerne, hvorimod kvaliteten er på sit højeste inden for psykiatrien. Det er forventeligt, at den svingende kvalitet vil være udslagsgivende for valgets resultat.

Assens Kommune står også overfor en række udfordringer i forhold til beskæftigelse. Tal fra juli måned viser, at hele 23 procent af borgerne i kommunen modtager offentlig forsørgelse. Tallet er 1,5 procent højere end for lignende kommuner i landet. Ifølge Danmarksstatistik indtager Assens Kommune en kedelig førsteplads blandt landets kommuner, når det kommer til procentdelen af unge ledige i alderen 25-29 år. Dog ser tallene bedre ud, hvis man kigger på den generelle arbejdsløshed, hvor procentdelen er faldet til 3,9 procent, hvilket er under landsgennemsnittet på 4,2 procent. Fremgangen kan skyldes den høje prioritering af kommunens velfærd, hvilket bestemt kommer til at stå højt på listerne igen i år. 

4. Hvilke partier arbejder sammen?

I Assens kommune er der op til valget indgået tre valgforbund. SF og Radikale Venstre, der indtil i dag hver har haft ét mandat, danner valgforbund med nykommerne fra Alternativet. Socialdemokratiet, der har siddet 11 pladser i byrådet, er gået sammen med Enhedslisten, der kun har haft en enkelt plads. Endeligt har Konservative, Liberal Alliance og Venstre dannet et blåt valgforbund. De har i den forgangne periode haft 12 mandater fordelt på Konservatives ene plads og Venstres 11.

Dansk Folkeparti har valgt ikke at danne forbund med nogle af partierne ved dette valg. Det kan tyde på, at spidskandidaten Jens Henrik Thulesen Dahl selv vil gå efter borgmesterposten.

5. Stiger antallet af stemmer?

Ved kommunalvalget i 2013 endte stemmeprocenten i Assens kommune på 76,4 procent, hvilket er noget højere end landsgennemsnittet på 71,9 procent. Den medrivende debat om skolerne, en stor ledighed blandt unge og et øget fokus på handicapområdet kan medvirke til en endnu højere stemmeprocent til dette års valg. 

Foto: Colourbox

Førstegangsvælger: Kommunalvalget vakte min interesse for politik

Assens mens du sov

Venstre genvinder borgmesterposten i Assens efter en dramatisk aften og nat

Thulesen Dahls mareridtsaften

Kommende byrådsmedlemmer i Assens er fundet

Thulesen Dahls borgmesterdrømme smuldrer trods nye forhandlinger

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 20/11/19.

Historien blev sidst gemt den 20/11/17 16:39.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Luka Emil Jørgensen, Nikolai Rosler Jørgensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.