Historien kan bruges, og den kan misbruges. Sådan forklarer Louise Nyholm Kallestrup mig det i telefonen. Jeg har fanget hende en mandag formiddag. Hun er højaktuel med bogen ‘Heksejagt’, og er forskeren, der har været med til at sætte trolddomsforfølgelse på landkortet inden for dansk forskning.
Louise Nyholm Kallestrup er ph.d. og lektor i historie på SDU. Hun studerede i 90’ernes Aalborg. En tid hvor man stort set ikke talte om trolddomsforfølgelse.
- Fagligt har jeg været optaget af, hvordan man behandler anderledes tænkende. Det at man kunne finde på at brænde mennesker på bålet, fordi de opførte sig anderledes eller tænkte på en anden måde.
I 2017 modtog hun en Semper Ardens-bevilling fra Carlsberg til sit forskningsprojekt om bl.a. Christian 4.s rolle i de danske hekseforfølgelser. En konge, der valgte at involvere sig til tider personligt i hekseforfølgelserne blandt andet også i den meget berømte sag om Maren Strids.
Den der har patent på fortællingen kan bruge historien politisk.
Louise Nyholm Kallestrup
Historien kan misbruges
Hun uddyber, hvordan hun mener historien kan misbruges.
- Den der har patent på fortællingen kan bruge historien politisk. Fx er der visse dele af det politiske landskab, der hylder reformationen, og bruger bruddet med pavekirken til at vise, at ‘vi havde ret’.
Louise Nyholm Kallestrup understreger, hvordan der er flere nuancer til reformationen end denne udlægning.
- Det kan godt være, vi brød med romerkirken, og at man kan argumentere for, at protestantismen har ledt frem mod velfærdsstaten. Men det er også en del af fortællingen, at det er efter reformationen, at vi forfulgte hekse.
Hun mener, at hekseprocesserne er et eksempel på, hvor forfærdelige ting mennesker kan gøre mod hinanden, hvis man bare er bange nok.
- Hvis man etablerer en kollektiv følelse af frygt mod en bestemt gruppe eller en bestemt figur, altså skabelsen af et fjendebillede, så kan man få folk til at opføre sig ret uhyrligt overfor hinanden. Det kan vi komme med mange eksempler på i historien.
(Se også: Heksejagt minder os om faren ved kollektiv frygt )
For Louise Nyholm Kallestrup er viden om vores historie afgørende og betydningsfuldt både, fordi den fortæller om vores fortid, men også fordi den er en del af vores fælles kulturarv og identitet.
- Det er vigtigt for mig at blive ved med at pointere, at der ikke noget sort hvidt i historie. Eller i vores verden i dag, tilføjer hun hurtigt.
Mennesker skrev jo ikke sms’er i 1600-tallet
Men det med at komme tæt på en sandhed i historien og få nuancerne frem, kommer også med sine udfordringer.
- Problemet med mennesker i 1600-taller er jo, at de ikke skrev sms’er til hinanden.
Hun understreger, hvor udfordrende det er at lære helt almindelige menneskers tanker, gøren og laden at kende fra fortiden. Hun skriver historien gennem et bredt udvalg af kildetyper, men der er en kildetype, der står helt klart frem, retsprotokollen, hvori retssagens forløb er nedskrevet.
- Retsprotokollerne er helt fantastiske. De fortæller rigtig meget om sociale dynamikker i et lokalsamfund, måder at omgås og leve sammen på i gamle dage. De er en kilde til en befolkningsgruppe som ellers ikke efterlader sig noget afsæt eller spor i kilderne.
Fortidens Danmark
Selvom vi er kommet langt i forhold til viden om hekseforfølgelse med HEX! Museum of Witch Hunt i Ribe, ‘Hejsejagt’-udstillingen på Kunsthal Charlottenborg og Louise Nyholm Kallestrups nyeste bog, så mener hun stadig, vi har rigtig meget, der mangler.
En af de ting Louise Nyholm Kallestrup bl.a. er optaget af, er at vi mangler, at kigge på Danmark i Danmarks geografiske udstrækning.
- Vi har en tendens til, at når vi arbejder med fortiden, så kigger vi på det ud fra nutidens geografiske grænser.
Det vil fx sige, at når Danmarks studeres i 1600-tallet, så kigger man på det ud fra Danmarks nutidige geografiske grænser. Men i 1600-tallet inkluderes det danske rige også Norge, Skåne, Island, Slesvig og Holsten, samt at Danmark i 1600-tallet var begyndt at etablere sig som kolonimagt, der derfor også kan tælle Grønland, det såkaldt Guldkysten, Dansk Vestindiske øer og Trankebar.
Louise Nyholm Kallestrups bog Heksejagt kan købes på HEX! Museum of Witch Hunt eller online.