Det var bønder, der anlagde sager mod hekse, ikke kirkens mænd.
I 1600 tallet udgjorde bønderne ca. 80 procent af befolkningen, og selvom religion havde meget med hekseforfølgelserne at gøre, så var det ikke kirkens mænd, men privatpersoner, der anklagede lokale for hekseri.
Kirken som institution havde forsvindendende lidt at gøre med forfølgelserne i Danmark, men troen kristendommen havde alting med det at gøre. Det er med udgangspunkt i bibelske læresætninger, at vi får idéerne om hekse og hvordan vi skal forfølge og straffe dem
Louise Hauberg Lindgaard
Det var ikke alle som var uskyldige
En sort hånd står oprejst i et glasbur bag lænker i et af de sidste rum på HEX. En kopi af en såkaldt ‘dødehånd’. En dødehånd var en afhugget tyvehånd fra galgebakken, konserveret ved saltning eller syltning, og derefter dyppet i fedtet fra myrdede spædbørn og sat med vægerne fra tyvens eget hår.
Dødehånden kunne tændes som en fakkel og gøre en usynlig, så man kunne gå ind alle steder for enten at stjæle eller forhekse.
- Det er noget man har fundet eksempler på, ikke i Danmark, men andre steder i Europa fortæller Louise Hauberg Lindgaard.
Peter Nirsch i Tyskland blev i 1581 fundet med en pose, der indeholdt hænder og hjerter fra spædbørn. Han havde opkøbt gravide prostituerede og skåret børnene ud selv, for at bruge deres hænder som ekstra effektfulde dødehænder.
- Så det er en anden myte vi gerne vil punktere, at alle de anklagede var uskyldige. Hvis man ikke tror på magi i dag, så er alle i princippet uskyldige i anklager om magi. Men der var folk der forsøgte at lave sort magi, og ikke havde rent mel i posen, fortæller Louise Hauberg Lindgaard.
Ikke alle hekse var kvinder
I Europa var det op mod 20-25 procent af de henrettede, der var mænd. I Danmark var det omkring 11 procent, der var mænd, mens størstedelen af de henrettede var mænd i Island.
Det var altså bestemt ikke alle hekse, der var kvinder, og der er også fundet børnehekse og varulv-hekse.