Dødsmetal gør ikke lytteren vred, voldelig eller afstumpet.

Australsk studie afliver sejlivet myte om, at metalfans er mere vrede og voldelige end andre mennesker.

Af Helene Skovmose Bay
Udgivet 09/12/20 10:54

       

Dødsmetal opstod i midten af 80’erne cirka samtidig med, at satan-panikken spredte sig i især USA, og lige siden er dødsmetalgenrens tekster om ekstrem vold, satanisme og ja… død, blevet beskyldt for at kunne gøre lytterne mere aggressive, vrede og voldelige.

Ifølge et psykologisk studie fra Macquaire University Music Lab på Australian University i Sydney, er dette dog næppe tilfældet. Studiet afviser, at dødsmetal inspirerer lytteren til at være udadreagerende.

I forsøget, der inkluderer 80 forsøgspersoner – 32 dødsmetalfans og 48 personer, der normalt ikke hører metal, har forsøgspersonerne enten lyttet til “Eaten” af dødsmetalbandet Bloodbath, eller Pharrel Williams glade nummer “Happy”. Samtidig har forsøgspersonerne fået vist billeder, to forskellige, et til hvert øje. På det ene øje har forsøgspersonerne fået vist et voldeligt billede, mens det andet øje har fået vist en tilforladelig hverdagssituation. Formålet var at se, i hvor høj grad forsøgspersonernes hjerner blev foruroliget af de voldelige billeder.

Mennesker, der udsættes for et neutralt og et voldeligt billede, vil oftest fokusere mest på det voldelige billede. Hvis personer, der hører meget dødsmetal, har en tendens til at være mere afstumpede end andre mennesker, vil de altså ifølge studiet reagere nogenlunde ens på de to billeder.

Konklusionen på forsøget var dog, at fans af dødsmetal reagerede på samme måde som alle de andre forsøgspersoner, når de blev præsenteret for et voldeligt billede.

Resultaterne af undersøgelsen overrasker ikke trommeslager Andreas Nordgreen, der spiller i dødsmetalbandet Chaotian.

– Det overrasker mig ikke. For mig er det bare en hobby, det er en måde at være sammen på og gå til koncerter på. For mig kunne det lige så godt have været en strikkeklub som at spille dødsmetal.

Når Andreas ikke spiller dødsmetal, arbejder han som socialpædagog.

– Jeg arbejder som socialpædagog på et herberg for hjemløse, i fritiden spiller jeg meget musik, træner og jeg kan godt lide at bage med surdej og andre hyggelige ting.

Andreas har lyttet til metalbands som for eksempel Metallica, siden han var 12, men det er først indenfor de sidste tre år, at interessen for dødsmetal virkelig har taget fart.

– Mit forhold til dødsmetal… altså det er jo en stor passion, 50% af min musik er måske dødsmetal, jeg har T-shirts og demobånd, men det er en hobby lige som alt muligt andet.

Bandet Autopsy er et af Andreas’ favoritbands, men til gengæld er Andreas ikke særligt vild med Bloodbath, som er det band, forskerne brugte i deres studie.

– Jeg kender godt bandet og nummeret, og jeg synes det er lidt fjollet, men “Happy” er måske også lige lovligt lallegladt, men altså lyt til den musik, du godt selv kan lide, om det er dødsmetal eller popmusik. Det vigtigste er, at man gør noget, man godt selv kan lide.

Elever protesterer

Hvorfor vil vi se den blå fugl pippe ondt?

Gamere lever med barsk sprogkultur: "Det betyder ikke noget"

Om vreden: Psykolog og coach

Om vreden: Præst

Om vreden: Kropsterapeut

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 09/12/22.

Historien består af 2.990 tegn. Historien blev sidst gemt den 09/12/20 10:54.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Helene Skovmose Bay

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.