Hekse har længe været en del af det danske samfund. Indtil 1693 brændte vi kvinder og mænd for at være hekse og udøve magi med onde intentioner. Det er også den viden, som mange i dag har om hekse.
“Min viden er meget begrænset, jeg ved ikke andet, end at de blev brændt på bålet,” fortæller Malou Bach på 22 år.
Og hun er ikke alene om ikke at kende så meget til hekse i dag. Hekseringen har spurgt 242 danskere, om de vidste, at der findes praktiserende hekse i Danmark. Knap 51% har svaret nej til dette. Af disse har to ud af tre yderligere svaret, at de er overraskede over den aktive heksepraksis.
Også den brede opfattelse af hekse har ændret sig markant i årenes løb. I dag jagter vi ikke kvinder med høtyve og kræver dem smidt på bålet for en fejlagtig kur eller spådom. I dag rummer begrebet ‘heks’ også en naturreligion, hvor heksen forbinder sig med naturen, sanker urter og blander olier med religionsfriheden som sikker hjemmel - langt fra lægeløfter og supersygehuse.
“Det er en religion, der i moderne tid har transformeret og genskabt sig”, siger Rene Dybdal Pedersen, tidligere religionsforsker ved Aarhus Universitet. Han har undersøgt nyreligiøse grupper herunder heksefænomenet. Han fortæller, at den moderne heksetro blev bragt til Danmark i 70’erne af heksen Dannie Druehyld.
Se Dannie Druehyld fortælle, hvordan man kommer med spådomme ved hjælp af æggehvider i vinglas.
Genskabelsen af heksereligionen oplever man også, når man spørger danskerne om begrebet ‘heks’. Kate Hørdal på 67 år forbinder nemlig ikke kun hekse med de tidligere heksebrændinger.
“Det behøver ikke være en dårlig ting,” siger hun. Hendes datter, Camilla Hørdal på 26 år, er enig.
“Jeg synes ikke nødvendigvis, at hekse er forbundet med magi, en tryllestav og simsalabim. Der er rigtig mange, som gør sig i naturhealing. Så når jeg forestiller mig en heks, er det dét, jeg går over i,” fortæller hun.
F.H.: Camilla Hørdal, Kate Hørdal, Malou Bach Sønderby og Rikke Schrøder. Foto: Andreas Gram Friedrichsen
En svingende tendens i samfundet
Der findes ikke konkrete tal på, hvor mange hekse der egentlig findes i Danmark. I 2010 anslog Rene Dybdal Pedersen, at der var tale om ca. 4.000. Et par år senere pegede andre undersøgelser på cirka 500. Usikkerheden og ændringerne i antallet kan delvist have noget at gøre med, at heksereligionen er en nichereligion, som periodetypiske tendenser har lagt kimen til. Fx var den nye bølge af hekseri i 10’erne en reaktion på internationale film og serier om hekse, forklarer Rene Dybdal Pedersen.
Selvom Rene ikke beskæftiger sig videnskabeligt med hekseri i dag, er han ret overbevist om, at tendensen er faldende. Han peger på, at de seneste års fokus på økologi, klima og miljø måske har flyttet orienteringen.
At være heks i Danmark er i hvert fald noget helt andet i dag end for 350 år siden. Hekse lever som en fredelig del af samfundet og praktiserer religionen på mange forskellige måder. Hvem ved - måske kender du selv en heks?
Om undersøgelsen
Hekseringen har spurgt 242 danskere, om deres kendskab til hekse i Danmark. Af disse har 119 (49,2%) svaret, at de vidste, at der er praktiserende hekse i Danmark, mens de resterende 123 (50,8%) ikke gjorde. Af dem som ikke kendte til praktiserende hekse i Danmark, har 78 svaret, at det overrasker dem. Undersøgelsen er foretaget gennem et spørgeskema, som er blevet delt på Facebook i flere forskellige grupper og gennem flere forskellige profiler. Hekseringen har stræbt efter at skabe så repræsentativ en gruppe som muligt.