Odenses cykelhandlere bliver presset af lejecykler

Flere og flere cykler med et karakteristisk turkis-blåt forhjul dukker op på Odenses cykelstier. Men firmaet bag lejecyklerne er kun et år gammelt, og alligevel er det allerede ved at overtage byens cykelindustri.

Af Liv Almer
Udgivet 22/09/19 21:42

       

En lille klokke over en mørkebrun tredserdør, klinger indbydende når man træder ind i den lille Jupiter cykelhandler på Rugårdsvej. Med det samme er lugten af nyt gummi og smøreolie, det eneste ens næsebor kan opfange. Hvidt dagslys strømmer ind igennem de store vinduer, der ellers er fyldt med cykler i alle regnbuens metallics. Man går cirka ti meter igennem et organiseret kaos af cykler, før man endelig når en sortmalet skranke.

 

Simon Jensen arbejder til dagligt som cykelhandler hos Jupiter cykler.

 

”Vi har faktisk det modsatte af travlt for tiden.” Siger cykelhandler Simon Jensen og skruer en sølvfarvet bolt af en ophængt cykel. Han er iført løstsiddende sort bomuldstøj og et par gennemolierede arbejdshandsker.

”Efter at folk er begyndt at bruge Swapfiets har vi især mistet de studerende kunder”

 

Jupiter cykelhandleren på Rugårdsvej har ikke travlt for tiden. Tværtimod, mener cykelhandler Simon Jensen.

 

Swapfiets er et hollandsk firma, der er bygget på det koncept, at man for 175 kr. om måneden kan få leveret sin cykel direkte til døren, med garanti for at den altid virker. Ligesom at man kan tegne abonnement til Netflix, kan man altså gøre det hos Swapfiets til en cykel.

Det hollandske firma er kun et enkelt år gammelt og har allerede 90.000 kunder på verdensplan.

 

De populære Swapfiets lejecykler kan spottes over hele odense, og kan altid kendes på deres karakteristiske blå forhjul.

 

Simon strammer med en vant hånd den sidste sølvmøtrik på cyklens stel, før han bevæger sig om til cyklens bagende.

”Så længe der er studerende skal det nok blive ved med at løbe rundt for dem” forklarer han, og piller det ydre gummidæk af, der afslører indmaden i det nedslidte cykeldæk. Cyklen svinger frem og tilbage i rebene i det han slipper sit faste greb på stellet.

”Det har ikke påvirket vores økonomi direkte, men jo, vi har da langt færre reparationer på ældre cykler.”

 

Der bliver lagt en sidste hånd på den sorte Mustang cykel.

 

Odense har i øjeblikket knapt 33.000 studerende og med over 560 km cykelsti kan det ikke undre nogen at byen kaldes for Cyklisternes By. Men som Netflix i sin tid undergravede Blockbuster uden større ståhej, kan firmaer som Swapfiets måske også udgøre en stor trussel for lokale cykelhandlere som Simon Jensen. Ellers er lejecykler i virkeligheden bare fremtiden.

 

Simon sætter det sidste af den nye gummipakning på dækket, og drejer derefter pedalerne for at smøre kæden. Den søde kemiske duft af olie spreder sig i rummet, i det et par små dråber sprøjter op fra den nye kæde. Ikke en eneste gang har den lille metalklokke over døren ringet i løbet af de sidste femten minutter. Den lille butik på Rugårdsvej står stille hen, mens vejene er spækket med cykler.

Kræftens største modstander -healing?

Blækkets sorte frembrud

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/09/21.

Historien består af 3.021 tegn. Historien blev sidst gemt den 22/09/19 21:42.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Liv Almer

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.