Fritidsarbejde betaler sig på længere sigt

I Danmark er ledigheden blandt unge blandt EU’s laveste, og den tidlige erfaring på arbejdsmarkedet kommer de unge til gode senere i livet

Af Maj Petersen
Udgivet 02/05/19 15:32 og senest opdateret 03/05/19 06:41

       

Størstedelen af Danmarks unge kommer tidligt på arbejdsmarkedet, og det betaler sig, da de tidligt får brugbare kompetencer og erfaringer, som de kan bruge senere i livet.

En af de unge er 23-årige Julie, der arbejder hos McDonald’s. Julie blev ansat hos fastfoodkæden, da hun var 13 år og har siden da arbejdet i kæden først i Svendborg og nu i Kongensgade i Odense.

Julie er bare en af de mage unge i Danmark, der allerede fra teenagealderen får et arbejde.

I slutningen af 2018 havde 9 ud af 10 unge i alderen 15-24 et arbejde, og Danmark er med det et af de lande i EU, hvor ledigheden bandt unge er lavest. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.  

Og det kan betale sig at komme tidligt på arbejdsmarkedet. Det mener Michael Svarer, der er forsker i arbejdsliv og arbejdsmarked på Aalborg Universitet. Ifølge ham betyder det meget, at de unge kommer tidligt ud og får et fast fodfæste på arbejdsmarkedet, og det kommer dem til gode senere.  

”Jo mere arbejdsmarkedserfaring du har, jo bedre kommer du til at klare dig senere hen”, fortæller han.

Den konklusion er han ikke alene om. Julie mener også selv, at det har gavnet hende at arbejde allerede fra en tidlig alder.

”Jeg tror, at jeg har lært meget af at have et arbejde tidligt, for det ville jo mærkeligt, hvis jeg ikke selv skulle have et arbejde og tjene penge nu”, forklarer hun.

Arbejdet har således forberedt hende på at være økonomisk selvstændig.

”Jeg tror, at man får rigtig meget med ved at få et arbejde tidligt”, konkluderer hun.

Ledigheden blandt unge er den fjerde laveste i Europa og bliver kun slået af Tyskland, Tjekkiet, Holland og Slovenien. Danske unges ledighed var i slutningen af 2018 8,2 procent, hvor Sverige og Finland til sammenligning havde en ledighed på over 10 procent.

I EU er ledigheden generelt faldende i alle aldersgrupper og faldt med 0,7 procentpoint i 2018.

Foto: Colourbox

Det betaler sig at arbejde som ung

Linda Clausen vil bruge sin lidelse til at hjælpe andre

Fjordagerløbet for folket

Ny mentorordning: Tidligere patienter skal hjælpe psykisk syge

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/05/21.

Historien består af 2.079 tegn. Historien blev sidst gemt den 03/05/19 06:41.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Maj Petersen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Multimedie20   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.