46% af danskerne ved ikke, hvad antibiotikaresistens er. Gør du?

Vi hører igen og igen om multiresistente bakterier, deres fare og svære behandlingsodds. Og nu er den gal igen på et af landets hospitaler.

Af Erna Bojesen Rosenqvist
Udgivet 02/05/19 13:17 og senest opdateret 02/05/19 13:21

       

På Odense Universitetshospitals (OUH) afdeling Q, viser en patientscreening at 44% af alle patienter, der er indlagt på afdelingen, er ramt den resistente bakterie, VRE, der kan føre til infektioner i urin- og blodbaner. Afdelingen har halveret antallet af sengepladser og isolerede alle patienter for ikke at smitte de resterende. 

Antallet af infektioner med de multiresistente bakterier er steget markant, og det er bekymrende, siger Brian Kristensen, Overlæge i Statens Serum Institut (SSI). 

Men hvad betyder smitten for dig?

Fire ting du skal vide om multiresistente bakterier  

1. Hvad er Multiresistente bakterier?

Det er bakterier, der er blevet modstandsdygtige (resistente) over for antibiotika. Når vi bruger antibiotika mod infektioner (betændelse), vil de fleste baktier dø, mens nogle vil overleve. Ved de overlevende bakterier forsøges evnen over tid til at modstå det antibiotikum, der er brugt, dvs. der udvikles resistents. 

2. Hvorfor er det farligt? 

Jo mere antibiotika, der bruges, jo mere resistens finder vi. Derfor kan det blive umuligt at behandle infektioner og uden behandling vil nogle infektioner være dødelige. Nogle VRE-baktierier er desuden født resistente over for en lang række antibiotika, og derfor skal store doser af alternative antibiotika sættes ind, som den sidste udvej. 

3. Er det farligt for mig? 

Ifølge overlæge, Anette Holm fra OUH, er det dog ikke direkte forbundet med livsfare for patienterne at blive smittet med den resistente baktierie. Det er kun i meget sjældne tilfælde, at der opstår infektioner, som bliver svære at behandle med antibiotika. 

 - For den enkelte patient er det ikke en VRE-bakterie, der giver infektion. Det er meget sjældent. I virkeligheden har man den i sin tarm, og så er det ikke noget, der giver infektion, siger Anette Holm. 

4. Hvad kan jeg gøre? 

Håndsprit og håndvask. Et godt fif er som altid, at vaske hænderne grundigt efter toiletbesøg, da bakterierne stortrives her. Derudover er det vigtigt ikke at give eller modtage antibiotika, eksempelvis pencilin til eller fra andre, da det ikke er sikkert, at det en den rette antibiotika til de bakterier, du er blevet syg af. Du skal desuden forholde dig roligt, da det som nævnt kun er få og ofte ældre, i forvejen syge, der skal bekymre sig om de antiresistente bakterier. Hvis du alligevel er i tvivl om smitten og dens fare, kan du kontakte din læge eller læse mere på Statens Serum Institut.

Kilder: https://min.medicin.dk/artikler/artikel/138 https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/flere-danskere-smittes-med-mrsa-og-andre-multiresistente-bakterier

 

 

 

 

 

Fotoreportage: Ørbæk efter voldsomt skybrud

Fritidsarbejde betaler sig på længere sigt

Is skal forhindre for tidlige fødsler

Hashsalg på Svendborg Havn går ud over byens skatere

Det betaler sig at arbejde som ung

Er KOL forskellig fra demens og sklerose?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/05/21.

Historien består af 2.805 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/05/19 13:21.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Erna Bojesen Rosenqvist

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.