Fynsk kørerlærer: Stadig behov for kørekort

Selvom selvkørende biler snart triller rundt på de danske veje, er der ingen grund til at droppe køreundervisningen. Ifølge ekspert er det først i 2040, at bilerne på danske veje er førerløse.

Af Mathias Duhn Larsen, Signe Terp
Udgivet 01/05/19 14:18 og senest opdateret 01/05/19 16:54

       

De hvide vægge i Kim Nybys teorilokaler i Odense er tilklistrede med billeder af tidligere elever, som stolte viser deres nyerhvervede kørekort frem.


Og selvom vægpladsen allerede er trang, så regner kørelærer Kim Nyby med, at der kommer endnu flere billeder til samlingen i fremtiden.


Det mener han til trods for, at flere bilproducenter udvikler selvkørende biler, der ikke har brug for en fører med kørekort. Så sent som i søndags meddelte Tesla, at de i år 2020 lancerer deres første fuldstændigt selvkørende bil.


- Jeg tror ikke, at jeg kommer til at miste mit job inden for de næste 5-10 år, fastslår Kim Nyby.


For fem år siden mente Kim Nyby blot, at selvkørende biler var en fjern fremtidstanke. I dag er de en realitet.


- Teknologien overhaler os indenom, indrømmer han.  


Til gengæld mener han, at lovgivningen halter bagefter teknologien. Og netop derfor frygter han ikke for sit job:


- Så længe der er et krav om, at føreren skal have et kørekort, så har jeg et job, forklarer han.


Stadig en fremtidstanke

Professor fra Aalborg Universitet og forskningsgruppeleder Niels Agertoft tror heller ikke at kørelærerne har nogen udsigt til at miste deres job lige foreløbigt.


- Køreundervisningen kommer nok til at ændre sig langsomt. Måske skal man have et IT-kørekort. Måske kommer der nogle simulationsstudier.


Men grundlæggende kommer køreundervisningen ikke til at ændre sig, det næste stykke tid.


Overvejer du at anskaffe dig et kørekort, kan du altså trygt gå videre med de planer. Det lyserøde plastikkort, skal du stadig have på dig, når du skal ud og trille på fire hjul de næste mange år.


- Der vil nok gå 10 år før vi ser førerløse biler på motorvejene, og så yderligere 10-15 år før vi ser dem i byerne.


Men selv på det tidspunkt er det stadig sandsynligt, at det kræver at kørekort at sidde bag rattet i en førerløs bil.


Tilbage i teorilokalet glæder Kim Nyby sig over, at han kan fortsætte sin undervisning som hidtil.


- Jeg håber på, at jeg har 20 år tilbage i den her branche.

OB refunderer billetter til kamp mod Brøndby

20-årig i retten: Tiltalt for at dele billeder af døde togpassagerer

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.264 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 16:54.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mathias Duhn Larsen, Signe Terp

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.