Ny app fra SDU kortlægger fynske marsvin

Nyt teknologisk initiativ fra Syddansk Universitet skal sparke informationsfesten i gang, så vi kan lære om Danmarks eneste hval.

Af Silas Holme Stage
Udgivet 01/05/19 12:28 og senest opdateret 01/05/19 15:09

       

Når ordet ”marsvin” bliver nævnt, er det nok oftere det lille pelsede kæledyr der titter frem i fantasien end hvalen med samme navn. Men det håber nogle forskere at få ændret på.
”Marine Tracker” er navnet på det nyeste initiativ i projektet ”Fyn finder marsvin”, der skal sætte fokus på livet for marsvinet. Særligt marsvinet er vigtigt mener Magnus Wahlberg, der er daglig leder af Marinebiologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet.
 
-      Vi har startet med marsvin, fordi det er en rigtig god ambassadør for det maritime liv. Og jeg synes, at vi skal værne mere om havet, fordi det er dyr, som vi ikke kan se modsat dyr på jorden. Derudover er marsvin en hval, og hvaler er beskyttede dyr.
 
Initiativet til at opdage flere marsvin er en app, hvor man hurtigt kan indrapportere, hvis man får fornøjelsen af at se den godt halvanden meter lange hval i det fynske farvand. Derudover kan man også få tilfredsstillet nysgerrigheden, hvis man vil vide hvor de oftest findes. Informationer om marsvinene er også nye for eksperter, da det er første gang, at luppen er rettet mod det maritime liv.
 
-      Nu følger vi med indtil september, hvor marsvin-sæsonen slutter. Så håber vi på at kunne kortlægge hvor marsvinene er og hvor de yngler og lever.
 
App’en blev søsat lige før påsken for at udbygge viden om hvalen, som vi har cirka 100.000 af i de danske farvande, det teknologiske initiativ håber Magnus Wahlberg også kan brede sig udover det fynske farvand.
 
-      Vi håber at kunne udvide det til andre dyr, og optimalt set kan vi begynde at kortlægge dyreliv på landsplan om et par år, afslutter Wahlberg.
 
Optimismen er stor og med 100 downloads alene på Androids Play Butik er initiativet i hvert fald sat i vandet.

Marsvins-app har fart over feltet: 240 marsvin set de sidste tre dage

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 1.904 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 15:09.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Silas Holme Stage

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.