Den første onsdag i maj hvert år tester Beredskabsstyrelsen, om det nationale sirenevarslingssystem virker optimalt. Frem til 1994 hylede sirenerne hver onsdag - nu er det dog kun den første onsdag i maj.
Du har højst sandsynligt lagt mærke til hyletonerne. De stammer fra de mange sirener, der er opstillet rundt om i hele landet.
Sirenerne har til formål at advare befolkningen om faretruende situationer. De bliver dog sjældent taget i brug. For det meste kan politiet udsende en beredskabsmeddelelse og på den måde informere borgerne.
I Danmark bliver sirenerne testet hvert år, og det sker altid den første onsdag i maj klokken 12.00. Frem til 1994 blev sirenerne testet hver onsdag.
Desuden bliver sirenerne afprøvet uden lyd. Det foregår hver nat.
I alt er der opsat 1.078 sirener rundt om i landet. De er placeret i diverse bygninger eller på master.
Alle sirener i Danmark er opsat i byer, hvor der bor flere end 1.000 indbyggere. Dermed kan omkring 20 procent af den danske befolkning ikke høre varslingerne.
Sirene kan høres i en afstand på 1-1,5 kilometer. Hvis man ikke bor inden for rækkevidden, kan politiet i visse situationer advare med mobile sirener.
Døve og hørehæmmede, der ikke kan høre sirenernes hylen, kan i stedet få varslingerne over SMS. Tilmelding kan enten foregå på Beredskabsstyrelsens hjemmeside eller via borger.dk.
Sådan foregår testen af sirenerne
- Først kommer varslings-signalet. Varslings-signalets lyd stiger hurtigt for derefter at falde langsomt. I alt hyler signalet fire gange. Varslings-signalet kan høres i 45 sekunder.
- Tre minutter efter den første varsling, gentages varslings-signalet så.
- Tre minutter efter gentagelsen, blæses et afvarslings-signal i gang. Det betyder, at faren er ovre. Afvarslings-signalet har en varighed på 45 sekunder. Hvis ikke den stopper af sig selv, er der formodentlig noget galt.