Store Hyledag: Sådan fungerer sirene-testen

Den første onsdag i maj er lig med en masse larm. I alt er der placeret 1.078 sirener rundt om i Danmark. Sirenerne bliver desuden testet hver nat - dog uden lyd.

Af Emil Plovgaard
Udgivet 01/05/19 12:03 og senest opdateret 01/05/19 12:36

       

Den første onsdag i maj hvert år tester Beredskabsstyrelsen, om det nationale sirenevarslingssystem virker optimalt. Frem til 1994 hylede sirenerne hver onsdag - nu er det dog kun den første onsdag i maj.

Du har højst sandsynligt lagt mærke til hyletonerne. De stammer fra de mange sirener, der er opstillet rundt om i hele landet.

Sirenerne har til formål at advare befolkningen om faretruende situationer. De bliver dog sjældent taget i brug. For det meste kan politiet udsende en beredskabsmeddelelse og på den måde informere borgerne.

I Danmark bliver sirenerne testet hvert år, og det sker altid den første onsdag i maj klokken 12.00. Frem til 1994 blev sirenerne testet hver onsdag.

Desuden bliver sirenerne afprøvet uden lyd. Det foregår hver nat.

I alt er der opsat 1.078 sirener rundt om i landet. De er placeret i diverse bygninger eller på master.

Alle sirener i Danmark er opsat i byer, hvor der bor flere end 1.000 indbyggere. Dermed kan omkring 20 procent af den danske befolkning ikke høre varslingerne.

Sirene kan høres i en afstand på 1-1,5 kilometer. Hvis man ikke bor inden for rækkevidden, kan politiet i visse situationer advare med mobile sirener.

Døve og hørehæmmede, der ikke kan høre sirenernes hylen, kan i stedet få varslingerne over SMS. Tilmelding kan enten foregå på Beredskabsstyrelsens hjemmeside eller via borger.dk.

Sådan foregår testen af sirenerne

  • Først kommer varslings-signalet. Varslings-signalets lyd stiger hurtigt for derefter at falde langsomt. I alt hyler signalet fire gange. Varslings-signalet kan høres i 45 sekunder.

  • Tre minutter efter den første varsling, gentages varslings-signalet så.

  • Tre minutter efter gentagelsen, blæses et afvarslings-signal i gang. Det betyder, at faren er ovre. Afvarslings-signalet har en varighed på 45 sekunder. Hvis ikke den stopper af sig selv, er der formodentlig noget galt.

Steffen fra Dyrup: 'Jeg vil være lidt trist over at skulle genhuses'

OB-anfører: Håber på mange mennesker på stadion på søndag

To fynske kommuner kæmper for klimaet i nyt projekt

Mette F. i Kongens Have: Vi skal fortælle tre ting til ungdommen

24-årig elektriker: Der er behov for en fleksibel folkepension

Den enes død, den andens brød: FlixBus vinder frem i Danmark

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 30/04/21.

Historien består af 2.074 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/05/19 12:36.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Emil Plovgaard

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.