Publikum rørt til tårer af filmen Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst.

I sin nye dokumentarfilm inviterede Sara Hamdrup publikum ind i en verden, hvor kunst og sårbarhed tilsammen er en helende kraft.

Af Amanda Sigrid Hallum
Udgivet 31/03/20 10:59 og senest opdateret 31/03/20 19:22

       

Salens lys dæmpes langsomt. En højlydt hvisken stilner af, da en mørkhåret kvinde træder ind foran lærredet i Café biografens sal nr. 1. Hun fører sin hånd gennem håret, synker en enkelt gang og byder så den fyldte biografsal velkommen.

Foran hende sidder publikum i røde velourstole. Flere har medbragt sig en øl – andre en kop kaffe. Fælles for alle er det, at Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst. inden længe vil brænde sig fast på deres nethinder.
 
Dokumentaren er ikke 38-årige Sara Hamdrups første filmprojekt, men det er det største. Tre års kamp, sygdom, heling og frihed kogt ned til en toogfyrre minutter lang dokumentarfilm er, hvad hun i dag kan præsentere for en fuld biografsal.
 
Syv udvalgte kunstnere fortolker i filmen syv af Sara Hamdrups tekster. Teksterne bevæger sig fra sindsoprivende sygdom til livslyst og gåpåmod.
Fortolkningerne spænder bredt og publikum præsenteres for sang, dans, mimen og keramik.
 
En kvinde i salen nikker trofast med, da filmens hovedperson Sara Hamdrup læser op fra digtet Kære depressionmed linjerne Var dig, depression. Jeg vinder over dig. Vent og se.
 
Det er seks år siden, at Sara Hamdrup måtte lade sig indlægge på en psykiatrisk afdeling i Herning. Depression og angst åd hende op indefra og gjorde dagligdagens almene gøremål til uoverkommelige opgaver.
 
Men Saras sårbarhed blev også hendes styrke. 118 tekster skrevet i de tre år, hvor Sara kæmpede sig fra syg til rask ved hjælp af kunstterapi, danner i dag grundlaget for hendes dokumentarfilm.
 
Særligt en fortolkning får publikum til at røre på sig. Det er filminstruktør Jacob Thomas Pilgaards fortolkning af teksten Vi elsker dig – vil du ikke nok blive? hvor han fra en tidligere tjekkisk Kz-lejr understreger, at man skal tage ansvar for sig selv og sin bedring i stedet for at forvente af omverdenen, at den træder til.  
 
Dagens filmvisning blev afsluttet med en længerevarende Q&A, hvor både publikum, kunstnere og Sara Hamdrup selv blev rørt til tårer.

Foto: En af de syv kunstnere, der medvirker i filmen, skulptør Jens Galschiøt, deltog også i premieren. Jens Galschiøt assisterede ivrigt Sara Hamdrup i besvarelsen af spørgsmål under Q&A-seancen efter filmvisningen.

Fotoreportage: Mette Frederiksen så odenseanerne i øjnene

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/03/22.

Historien består af 2.406 tegn. Historien blev sidst gemt den 31/03/20 19:22.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Amanda Sigrid Hallum

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Kroppen som projekt   //  Overblikket   //  Redaktion 5 - Fyn i forandring   //  Redaktion 7 - tillid   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.