Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Bøgen springer ud og sivene ved kysterne vækkes. Foråret er for alvor skudt i gang, og det betyder tid til hugorme-safari

Af Jakob Korshøj
Udgivet 20/04/18 09:34

       

Hun-hugorme, pas på!

Foråret raser for fuld udblæsning, og han-hugormene kommer ud efter en dyb, underjordisk halvt år lang dvaleperiode. Det er i denne periode, at du kan gribe chancen og tage på hugorme-safari. Solen er for alvor stået op i Danmark, og det bedste en han-hugorm ved, er at starte sommeren ud med en omgang sivgymnastik.

Men annerne må dog vente lidt. Hunnerne sætter alarmen på snooze – i cirka en måneds tid endnu, så hannerne kan få deres morgenmus og scrambled fugleæg i ro og fred. Det er i denne måned hannerne udnytter tiden på rigtig gentlemanmanér. De bruger faktisk en hel måned på at gøre sig lækker for hunnerne, og de ved, hvad de vil have. Et nyt og friskt hamskifte.

Først løsner han-hugormens hud sig, og det skaber et slør over dens øjne, så den er faktisk blind i det næste stykke tid. Efter et opfriskende hamskifte, kommer dens smukke orangerøde øjne frem sammen med en skinnende zig-zag-mønstrede hud. Nu kan hunnerne bare komme an.

En hård parringsperiode
Nu kommer hun-hugormene endelig ud af mulden og ud mellem sivene, friske og veludhvilede. Nu er det ikke kun vinden, der rykker i sivene – parringsæsonen er begyndt. Perioden, der varer cirka en måned, er meget hård for hannerne. I hele perioden kan hannerne ikke spise noget, og derfor faster de under parringen.

Derudover skal de ud og opspore hunnerne, der ligger i sivene og venter med små, skulende og forventningsfulde øjne. Når en han og en hun endelig mødes, er der ofte et overtal af han-hugormene. Derfor må hannerne slås om hunnerne, helt udsultede – men dog i deres fineste look.

Oplev hugormens tilbagevenden – tag på safari
Har du selv lyst til at opleve hugormenes kærlighedsaktion i solen, så er det nu, du skal afsted. Tag ud i den lune forårssol og find gerne de solbeskinnede hedeskråninger eller større lysninger i skovområderne.

Hugormene er lettere døve, og kan kun høre dybe toner og viberationer i jordbunden. Tag derfor listeskoene på, men vær ikke bange for at snakke, da hugormen ikke kan høre menneskestemmer. Foråret er den absolut bedste tid til hugorme-safari, men husk, at selvom hugormen er på jagt efter kropslig kontakt, så bryder den sig ikke om at blive samlet op af mennesker.  

Foto: Colourbox

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Test din viden om nattens dyr

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 19/04/20.

Historien blev sidst gemt den 20/04/18 09:34.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jakob Korshøj

BIOGRAFKLUBBEN   //  Bladet   //  BRUGBART   //  DØGNDRIFT   //  Klimakabalen   //  Kropskontakt   //  Københavneri(g)et   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.