Med foråret følger mindre søvn

Forstyrrer fuglenes fløjt og de skarpe forårsstråler også muligheden for at sove til vækkeuret ringer, så er du ikke den eneste. Om sommeren sover vi mindre og laver mere

Af Rikke Romme
Udgivet 20/04/18 08:43

       

Insomni betyder søvnløshed og kan både forme sig som en akut eller kronisk og længerevarende forstyrrelse af søvnen. Det er den hyppigste diagnose blandt 100 forskellige former for søvnforstyrrelser, og flere danskere har ifølge søvnspecialist og leder af Scansleep, Torben Jager Petersen, oplevet insomni:

For dem som ikke oplever kronisk og dermed behandlingskrævende insomni, kan der være tale om, at kroppen blot er ved at justere sig selv til de lysere døgn. Han bruger Norge som eksempel:

Torben Jager Petersen vil dog ikke kalde den mindre søvn for insomni, men skyder hellere skylden på D-vitamin, sol og lys som appellerer til mere aktivitet og gør os mere fleksible med vores døgn:

Vælger man at skubbe sit døgn med et par timer fra den ene dag til den anden, kan det minde lidt om jetlag. I forbindelse med jetlag, findes der en tommelfingerregel omkring justering af kroppens indre ur:

Oplever man alligevel lettere søvnproblemer på grund af forårets kommen, har Torben Jager Petersen nogle få tips:

Han er dog påpasselig med at give flere råd og tilføjer: 

“Gode råd er min kæphest. De er unødvendige, hvis man ikke har søvnproblemer. De er utilstrækkelige, hvis man har søvnproblemer,” lyder det fra Torben Jager Petersen. 

Lider man af kronisk insomni, kræver det professionel vurdering og behandling. Tilhører du derimod størstedelen af befolkningen, der skal vænne sig til lysere tider, kan du trygt læne dig tilbage og nyde den kommende tid med flere timer i solens selskab.

Lyd: Rikke Romme
Foto: Colourbox

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Grønne stueplanter lever stadig

Test din viden om nattens dyr

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 19/04/20.

Historien blev sidst gemt den 20/04/18 08:43.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rikke Romme

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.