Konsensus eller kaos: Her er, hvad du skal vide inden weekendens maratonforhandlinger

I dag bliver OK18-forhandlingerne genoptaget, efter at de natten til onsdag blev udskudt for anden gang af forligsmand Mette Christensen. Denne gang er udskydelse ikke længere en mulighed. Få et overblik over forhandlingerne her

Af Nicolas Doria Adet Hansen
Udgivet 20/04/18 00:32

       

Togdriften stopper, ikke-akutte operationer aflyses, skolerne lukker, bryllupper udskydes, kødeksporten standser  – listen for mulige konserkvenser af #ok18 er lang. Der er god grund til at holde vejret og holde skarpt øje med forhandlingerne, især natten til den 2. maj, hvor vi får at vide, om det ender i konsensus eller kaos.

I onsdags blev forhandlingerne igen udskudt efter et 19 timer langt forhandlingsmøde, hvor statens, regionernes og kommunernes forhandlere for henholdsvis arbejdsgivere og lønmodtagere sidder rundt om bordet sammen med tre forligsmænd.

Fredag får vi vished 

I dag klokken 10 mødes de atter en gang for at få en aftale i hus. Sker det ikke, er der ikke flere udskydelser af forhandlingerne. Denne gang er det alt eller ingenting. Aftale eller konflikt.

Det var forligsmand Mette Christensen, der onsdag udsatte forhandlingerne endnu en gang.

Når man i sådan en situation beslutter at udsætte forhandlingen igen, er det, fordi forligsmanden mener, at det giver god mening for de kommende forhandlingers fremgang. Man forventer altså et resultat, nu hvor man ikke kan ty til udsættelsen igen.

Mette Christensen udtalte i en pressemeddelelse onsdag morgen, at hun efter at rådførte sig med de to øvrige forligsmænd, besluttede at udskyde strejkevarslen og dermed også en efterfølgende lockout.

Som situationen er nu, vil en eventuel strejke senest kunne ske den 6. maj og lockout den 12. maj. Den nye grænse for forhandlingerne er mellem den 1. og 2. maj.

Overenskomstforhandlingerne kommer til at påvirke over 700.000 ansatte. Strejken vil indeholde omkring 100.000 ansatte og den efterfølgende lockout vil skubbe det samlede tal op på over en halv million. 

Foto: Lars Fabricius

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 19/04/20.

Historien blev sidst gemt den 20/04/18 00:32.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nicolas Doria Adet Hansen

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.