🔊 Flere freelancere sikrer alderdommen

Både hos Dansk Journalistforbund og PFA Pension ser man en stigning indenfor freelancejournalister, der vælger at sikre sig økonomisk inden pensionsalderen

Af Jette Antonsen, Kasper Junge Wester
Udgivet 19/04/18 18:20

       

Emil Rasmus Laursen på 29 år har arbejdet som freelancejournalist på TV 2 i otte måneder, og har netop besluttet sig for at tegne en pensionsordning.

Derved følger Emil Rasmus Laursen en stigende tendens, som især viser sig hos den nye generation af freelancejournalister.

Pensionsrådgiver Gitte Santiago fra PFA Pension forklarer:

”Der er kommet mere fokus på pension, især blandt de unge. Jeg tror, at det har noget med medierne at gøre. Der har jo været ret meget snak om pension de seneste år. Og det gør, at man taler om det hjemme ved middagsbordene, og så hører de unge også efter.”

Som fastansat udgør pensionen typisk en fast procentsats af lønnen og trækkes automatisk.

Hos Dansk Journalistforbund er man glade for udviklingen, forklarer Per Sørensen, der er faglig konsulent. Det er nemlig en måde at sikre sig selv i en ansættelsesform, der ikke i udgangspunktet giver samme pensionsfordele og tryghed, som fastansatte nyder.

”Pensionsopsparing er et valg om, man tror, man kan klare sig uden andet – måske til den tid – en folkepension fra det offentlige. Ellers bør man have sig en pensionsopsparing," forklarer han. 

Og det er efterhånden mange freelancere, der har fået øjnene op for.

”Tendensen er, at der er flere og flere freelancere, som kaster sig ud i at lave en opsparingsordning til pension. Det er der.”

Emil Rasmus Laursen var klar over, hvad han gik ind til, da han skrev under på sin freelancekontrakt og kan sagtens leve med selv at skulle sørge for pensionen:

Blandt Emils kolleger er det ikke alle, der har fået taget sig sammen til at overveje pensionen.

En af de freelancere, der endnu ikke har fået tegnet en pensionsopsparing er 27-årige Robin Ettinger-Erichsen, der arbejder for TV 2 Sport. Som for mange andre freelancere er forklaringen simpel:

For Robin Ettinger-Erichsen, som kun har været ansat i et år, var det vigtigt at give sig selv lov til at nyde tilværelsen med penge på kontoen.

Ligesom Emil Rasmus Laursen kan Robin godt forstå den nuværende ordning, men ville ikke have noget imod en ansættelse, der også bød på pensionsopsparing.

Hos Dansk Journalistforbund anerkender Per Sørensen, at pensionsopsparing ikke er for alle. Har man eksempelvis gæld i et hus, kan det give bedst mening at afvikle den. For de fleste er det dog en fordel at have en opsparing, når pensionsalderen nærmer sig.

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 18:20.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jette Antonsen, Kasper Junge Wester

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.