Guide: Sådan sørger du for, at mindre plastik havner i havene

Bladet giver dig ni tips til, hvad du kan gøre, for at mindre plastik ender i naturen

Af Jakob Korshøj
Udgivet 19/04/18 15:56

       

Social affaldsindsamling og pant på plastikposer er bare få af de måder, miljøet kan skånes på. Har du lyst til at skåne naturen for plastik, så er der en række ting, du selv kan gøre i hverdagen.

1 – Skænk affaldet en ekstra tanke
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan affaldssorteringsreglerne er. Har du mulighed for det, så sortér dit plastikaffald fra, så det kan sendes til genanvendelse.

Derudover kan du overveje affaldet, inden du smider det ud. Er låget på din plastikbøtte revnet, kan du overveje, om det kan limes sammen, inden du smider det ud og køber et nyt.

 

2 – Undgå plastik, når du køber ind
Når du handler ind, så gå efter de varer, der ikke indeholder plastik eller er med plastikemballage. Du kan blandt andet gå efter den juice-karton, der ikke har et plastiklåg.

Medbring også gerne en taske eller stofpose, når du handler, eller brug den samme plastikpose igen. Har du mulighed for det, så husk at pante plastikposerne løbende.

 

3 – Gør din tøjstil mere plastikfri
Næste gang du skal på shopping, så overvej at købe tøj, der er lavet af naturlige materialer. Mange materialer, der bruges til at lave tøj af, indeholder nemlig mikroplast. Det gælder blandt andet polyester.

Når du vasker det, bliver plastikken skyllet ud af tøjet og videre ud i afløbet, hvor det til sidste ender i havet.

 

4 – Vælg dine karklude med omhu
De billige engangsklude, som dem du kender med de blå, lyserøde og gule farver indeholder mikroplast. Her gælder det samme som med dit tøj.

Brug en bomuldsklud i stedet for, så du ikke skyller mikroplast ud i havet, når du vasker din karklud.

 

5 – Pak en plastikfri madpakke
Når du skal smøre din madpakke, så brug en genanvendelig madkasse i stedet for husholdningsfilm og plastikposer.

 

6 – Drik din kaffe af samme kop
Bruger du din dagligdag et sted, hvor du flere gang om dagen trækker en kop kaffe fra automaten for at stille din koffeintrang?

I stedet for at bruge en ny kop hver gang, så brug den samme hele dagen og undgå unødigt spild.

 

7 – Plej miljøet, når du køber personlig pleje
Mange af de ting vi bruger, når vi skal holdes os rene som eksempelvis sæbe og tandpasta indeholder mikroplast. Kig efter ordene polyethylen og polypropylen på ingredienslisten. De indikerer mikroplast, så find heller et andet produkt.

Her gælder det samme som med dit tøj og din karklud. Når du vasker sæben af eller spytter tandpastaen ud i vasken, så havner mikroplasten i afløbet og i havet.

 

8 – Få en fast vandflaske
Skal børnene have vand med i skole, eller skal du have vand til din træning, så overvej dit valg af drikkedunk.

I stedet for at bruge en almindelig vandflaske, som ofte kan ryge ud i skraldespanden på farten, så brug heller en fast drikkedunk af glas eller plastik, som du kan vaske og bruge mange gange.  

 

9 – Gør en god gerning på gåturen
Når du bevæger dig rundt uden for og støder på smidt affald, der måske ligger lige ved siden af en skraldespand, så smid det i den. Det tager et par sekunder af ens tid, og så kan vi alle nemt være med til at holde naturen lidt friere for affald.

 

Husk, at et par sekunder af din tid betaler sig i forhold til de mange hundrede år, det tager for naturen selv at nedbryde plastikaffaldet.

 

Foto: Colourbox

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 15:56.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jakob Korshøj

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.