Reportage: Med skorstenfejer-Andersen på forårsrengøring

I bedste H.C. Andersen-stil kører Martin Holm Andersen rundt i Odense iført sort uniform og høj hat. Her i foråret har han travlt med at fjerne allikereder og montere allikeriste. Han er nemlig skorstensfejermester

Af Camilla Carlsson
Udgivet 19/04/18 12:13

       

Her ses Martin Holm Andersen på vej til at installere en allikerist i skorstenen

 

Lyd: Charlotte Bjerrekær

Fuglene har travlt med at finde redepladser i foråret, og lige netop alliken har kastet sin kærlighed på skorstenene. Så når vi andre lægger vinterjakken fra os og nyder solen, så trækker 58-årige Martin Holm Andersen i arbejdstøjet. De sidste 41 år har han arbejdet som skorstensfejer, og her i ynglesæsonen har han travlt med fjerne allikereder.  - Allikereder som vi tidligere i dag kunne fortælle, kan være ganske farlige for os, hvis de har valgt at bygge rede i vores skorsten. 

“Der er stadigvæk rigtig mange, der ikke har allikeriste på,” fortæller han, “men de vender tilbage til den samme skorsten, og kan have den fyldt op med kviste på bare et par dage.”

Siden 1994 har Martin Holm Andersen arbejdet som selvstændig skorstensfejer, og så har han gennemført mesteruddannelsen to gange - bare fordi han syntes, det var sjovt. Sammen med sin kone, Hanne, har han fire børn og 3 et halvt barnebarn - det fjerde kommer nemlig om en lille måneds tid. Selvom han arbejder 60-70 timer om ugen, så sørger han også for at passe barnebarnet hver torsdag.

“Det hænger ikke altid sammen,” indrømmer han med et smil, “men døgnet har heldigvis 24 timer, så nogle gange laver jeg kontorarbejde, når familien er gået i seng.”

 

 

Til angreb på allikereden
Martin Andersen er netop blevet færdig med at installere en allikerist hos en kunde, og er nu på vej ud for at fjerne en rede. Når en allikerede skal fjernes, finder han fiberstængerne frem. På dem kan han montere spyd med to modhager, som kan bruges til at trække reden i stykker.

"Allikereden i sig selv er ikke farlig,” forklarer han “Alliken er heller ikke farlig - men når de bygger i skorstenene, så er de farlige.”

 


En allikerist der skal monteres i skorstenen. Den sidder fast, når man bøjer benene udad

En allikerede kan i værste tilfælde være livsfarlige. Det gælder især, hvis allikerne har bygget rede i en oliefyrsskorsten, for når oliefyret kører, danner det kulilte - en gasart som hverken kan ses, lugtes eller smages, men som selv i meget små mængder er livsfarlig at indånde.

Et unikt fag
Men for Martin Holm Andersen handler skorstensfejerfaget ikke bare om det praktiske. Det er især de mennesker, han møder, der gør det spændende.

“Det at feje skorstene er jo ikke i sig selv det store, det kan man sgu lære alle,” sukker han og fortsætter “det handler om alt det bagved.”

Det er en branche, som har meget viden om en meget lille del af bygningsreglementet, og derfor bliver Martin Holm Andersen tit ringet op af ingeniører og arkitekter, der har spørgsmål. Og selvom det er det samme arbejde, han foretager sig hver dag, så synes han alligevel ikke, det er det samme. 

"Opgaverne bliver jo forskellige, fordi menneskene er forskellige," fortæller han, "jeg er selv herre over, hvor interessant min dag bliver."

 

 

Men selvom Martin Holm Andersen selv er herre over sin dag, så er han ikke herre over allikerne. Der var nemlig dømt falsk allike-alarm, og der blev derfor ikke behov for fiberstængerne i dag. 

Lyd: Charlotte Bjerrekær

Arbejdsuniformens anonymitet
Når Martin Andersen fjerner allikereder, så foregår det i traditionel sort uniform og høj hat. "Hatten er lige så vigtig som bukserne," forklarer han. Som en tryllekunstner kan han fiske alt fra kuglepen, briller og besøgsrapporter op af hatten, når han er inde hos kunden.
 

"Det er hovedkontoret," griner han. 

 

Indholdet af skorstensfejerens hat

Den genkendelige uniform gør også, at han som skorstensfejer er mere en figur end en egentlig person.
"Jeg kan komme ud til en kunde, som af en eller anden grund bliver sur på mig," fortæller han,  "og når jeg så kommer næste gang, så siger de: 'ham der var her sidste gang, han var altså et fjols.'

En mand, der hedder Robert
Martin Holm Andersen ville oprindeligt være politibetjent, men da han stod som 17-årig og først kunne søge ind fire år senere, måtte han finde noget andet at lave. Skorstensfejerfaget er typisk noget, der går i arv i familien, og som den eneste i sin familie, lå det derfor ikke i kortene. 

Martins far var folkeskolelærer. Og det var en af hans tidligere elever, der blev skorstensfejer, og som en dag var ude hos dem og rense skorstenen. 

"Der tænkte jeg - det kunne jeg sgu godt tænkte mig," griner han, "og der er da lidt med uniformen alligevel, ikke?"


 

Fotos og video: Camilla Carlsson

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 12:13.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla Carlsson

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.