Ændringer i ansøgningskrav til millionpulje for unge erhvervsfiskere får flere til at ansøge

Udenrigsministeriet ændrer nu ansøgningskravene for unge erhvervsfiskere, og noget tyder på, at de kommende ændringer vil tegne en lysere fremtid for unge erhvervsfiskere

Af Johanne Digebjerg Holgersson, Lasse Højlund
Udgivet 19/04/18 12:00

       

Danmarks Fiskeriforening har tidligere på året ytret deres utilfredshed med ansøgningskravene til en 10 millioner kroner stor tilskudspulje, som unge erhvervsfiskere kan søge. I januar havde puljen kun modtaget en enkelt ansøgning, men det går bedre nu. 

Mangel på unge erhvervsfiskere
Gennemsnitsalderen for en erhvervsfisker med eget fartøj er på nuværende tidspunkt 57 år. For at sænke gennemsnittet blev der i juli 2017 oprettet en tilskudspulje på 10 millioner kroner, hvor unge fiskere under 40 år kan søge et økonomisk tilskud til køb af eget fartøj.
Fiskeriafgiftsfonden, der administrer puljen, oplyste i januar, at de kun havde modtaget en enkelt ansøgning.

Ifølge Ole Lundberg, underdirektør for fiskeriforvaltning og erhvervspolitik i Danmarks Fiskeriforening, skyldes de manglende ansøgninger ét bestemt ansøgningskrav i ordningens bekendtgørelse.

”Problemet er, at fiskerne skal have været registeret med a-status i mindst fem år, før de kan få lov at søge tilskuddet.”, siger han.

A-status er et certifikat erhvervsfiskere skal søge, hvis de vil drive erhvervsfiskeri og eje et fartøj med fiskeritilladelse. A-status kan søges, når man har været beskæftiget med erhvervsfiskeri i mindst 12 måneder og haft bopæl i Danmark i to år.

”Det er ikke kutyme, at man tilmelder sig a-status, fordi erhvervsfiskerne normalt ikke har noget at bruge titlen til, medmindre de skal købe et fartøj. Det er også derfor, vi kun har fået en ansøgning” sagde Ole Lundberg tilbage i januar. 

Det var Miljø- og Fødevareministeriet, som udformede bekendtgørelsen i juli 2017. En måned senere blev Fiskeriministeriet flyttet til Udenrigsministeriet, hvor de vedkendte, at bekendtgørelsens krav ikke er holdbare. De har dog givet lovning på, at der er ændringer i sigte.

”For at gøre ordningen mere attraktiv for yngre fiskere er det blevet besluttet at ændre betingelserne, så flere fiskere kan opnå støtte”

”Der arbejdes på en løsning, hvor ansøgere fremover ikke skal have været registreret med a-status i fem år, men at de alene skal kunne dokumentere at have opfyldt vilkårene for at være registreret i de foregående fem år,” oplyser Udenrigsministeriet.

Det har, ifølge Udenrigsministeriet, taget tid at vurdere behovet for ændringerne, hvorfor de først vil træde i kraft den 1. juli 2018.

Og lovningen på, at der er ændringer på vej, har fået flere til at kaste sig ud i en ansøgning, fortæller en mere optimistisk Ole Lundberg til Bladet i dag. Fiskeriafgiftsfonden har nu modtaget ni ansøgninger, hvoraf tre af dem allerede har en godkendelse på vej. 

"Noget tyder på, at det kommer til at give det positive incitament, der var tanken med puljen fra start," lyder det fra Ole Lundberg.

Foto: Lasse Højlund

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 12:00.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Digebjerg Holgersson, Lasse Højlund

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.