Skævvridning i balancen af mandelige og kvindelige kandidater til kommunalvalget i Faaborg-Midtfyn

Jeg tror, der er en mandekultur, som skræmmer kvinder væk. Og det kan jeg godt forstå, for det er også noget af det, jeg tænker”, siger Alternativets kandidat Anne Marie Dahler. Det er vigtigt for hende, at partiet kan opstille samme antal mænd og kvinder.

Af Alexander de Summer-Brason Welford
Udgivet 22/11/17 13:20

       

I Faaborg-Midtfyn Kommune opstillede 92 kandidater til kommunalbestyrelsen. 63 af dem var mænd, og 29 var kvinder. Én af de 29 kvinder var Anne Marie Dahler fra Alternativet, som, sammen med SF, var eneste parti til kommunalvalget, der opstillede med flere kvinder end mænd.

"Min egen mormor sad i byrådet i Brønderslev i 50'erne. Så tænker jeg, hvor langt er vi egentlig nået? Ikke særligt langt. I Faaborg-Midtfyn Kommune i 1980'erne, var der ca. 80 procent mænd og 20 procent kvinder i kommunalbestyrelsen." siger Anne Marie Dahler (Å), der for første gang opstillede til kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Efter kommunalvalget i 2013 var fordelingen af mænd og kvinder i kommunalbestyrelserne på landsplan 70 pct. mod 30 pct. i mændenes favør. Det er et demokratisk problem:   

”Hvis man har en forestilling om, at vi lever i et forholdsvist kønsligestillet samfund, så virker det jo underligt, at kvinderne halter systematisk efter i kommunalpolitik,” siger professor ved Institut for Statskundskab, Ulrik Kjær, til Fyens.

Alternativet vil gå forrest med deres bebudede plan om en lige fordeling mænd og kvinder på kandidatlisterne. Ser man dog samlet på deres 103 kandidater til kommunalvalget, var der 66 procent mænd og 34 procent kvinder:                                                                                                                                                      

"Jeg synes, at det er en udfordring, at det ikke engang er lykkedes et parti som Alternativet, at opstille flere kvinder. For det er jo i virkeligheden der, problemet ligger og ikke hos vælgerne." siger Anne Marie Dahler (Å) om tallene.

De andre nordiske lande

"Det er jo markant anderledes hos de andre nordiske lande. Island har 47 procent kvinder i kommunalbestyrelserne, Norge har 38 procent og Sverige har 43-44 procent." siger Anne Marie Dahler, der mener, at Danmark halter langt efter dets nordiske nabolande.

Anne Marie Dahler mener, at det stadig i høj grad er kvinderne, der tager det største slæb på hjemmefronten samtidig med et forøget ansvar på arbejdsmarkedet:                                                                

"Jeg tror for mange yngre kvinder, at det betyder meget, at man i forvejen har et enormt ansvar på arbejdsmarkedet og i familielivet. Nuvel har vi ligestilling i Danmark, men det er bare et faktum, at kvinderne stadigvæk tager mest ansvar for, at det også fungerer på hjemmefronten."

Kvindekaravanen

Under valgkampen indgik Alternativet i et tværpolitisk samarbejde for at belyse ligestillingsproblemet blandt mænd og kvinder i kommunalpolitik overfor vælgerne. Hertil siger Anne Marie Dahler:

"Under valgkampen indgik vi i et tværpolitisk samarbejde, hvor vi satte fokus på den her store forskel og har gjort borgerne opmærksomme på, at der er en skævhed. Faktisk er der mange, der bliver overraskede over det."

Ydermere skulle slagsang og marchgang få flere kvinder ind i Faaborg-Midtfyns kommunalbestyrelse:      

"Vi har været med i et projekt der hedder "Kvindekaravanen", som kvinderådet stod bag, hvor jeg har skrevet en sang, som vi har gået rundt og sunget her i kommunen sammen med kvinderne fra de andre partier." siger Anne Marie Dahler.

Af de 25 nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer i Faaborg-Midtfyn Kommune er 18 mænd og 7 kvinder.      

Foto: Rebecca Elisabeth Tolberg 

Det liberale ungdomsoprør i Faaborg-Midtfyn Kommune

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 13:20.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Alexander de Summer-Brason Welford

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.