đŸŽ„ Odense mens du sov: Reaktioner fra RahbĂŠk og co.

Socialdemokratiet sejrede amok, Alternativet skabte slutdrama, Venstre blÞdte stemmer, Konservative blev ved det gamle, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF tabte hver et mandat og Radikale Venstre kunne holde pÄ det ene, de havde.

Af Rane von Benzon
Udgivet 22/11/17 05:17

       

Storsejr til Socialdemokratiet i Odense

Meningsmålingerne havde længe spået en sejr til Socialdemokratiet. En velbegrundet berøringsangst over for den slags har dog afholdt de fleste fra at konkludere noget på forhånd. Men da de første valgsteder begyndte at melde ind, tydede alt på en storsejr til Peter Rahbæk Juel. Klokken 22:00 kunne de første 9912 stemmer berette om et overbevisende valg og 13 mandater til Socialdemokratiet.

Anker Boye, den forhenværende borgmester i Odense, overlod tronen til Peter Rahbæk Juel på årets første dag, så Rahbæk Juel kunne få sit navn slået fast. Det har han gjort. Rahbæk er de sidste 11 måneder gået fra at være kronprins til konge, og tirsdag aften kronede odenseanerne ham som dette, og der var stående klapsalver, der bulrede og bragede, da dagens hovedperson ankom til rådhusets festsal omkring midnat.

Det tidlige valgresultat holdt stik, og da de sidste stemmer var talt op, kunne Socialdemokratiet notere 46.927 af slagsen. Dette giver dem 42,1 procent af stemmerne, 13 mandater i byrådet og det bedste resultat i nyere tid. Det er en fremgang på 13,3 procentpoint i forhold til valget i 2013.

Mens Socialdemokratiet går frem, går Venstre (også her) tilbage

Men når der er en vinder, er der som regel også en taber. Valgets taber var Venstre og Jane Jegind. Jane Jegind, der udfordrede Peter Rahbæk Juels borgmesterpost, måtte i løbet af natten se sig slået. Venstre har over hele landet haft et dårligt valg, og dette var en tendens, der gik igen i Odense.  Da de sidste stemmer var talt op, havde Venstre fået 21.327 stemmer, hvilket svarer til 19,1 procent og giver seks mandater. De har tabt to mandater og mistet 4,1 procentpoint af vælgerne fra valget i 2013.

Forstå konstitueringsprocessen med denne guide: Valgaften for dummies

Alternativet holdt spændingen i live på rådhuset

Alternativet med Susanne Bækholm i spidsen overraskede til allersidst. De havde længe stået til ikke at komme ind, men i de absolut sidste minutter nåede de akkurat lige at snuppe et mandat fra Socialdemokratiet, som derfor måtte nøjes med 13 mandater. Alternativet var således de eneste, udover Socialdemokratiet, der gik frem.

Tilbagegang eller stilstand blandt de resterende

Dansk Folkeparti, der siden sidste valg har mistet to kandidater til Folketinget, led under dette. Spidskandidaten Christel Gall har således en partifælde mindre i byrådet de næste fire år. Dansk Folkeparti fik 7.073 stemmer og to mandater i byrådet. Det er en tilbagegang på 4,7 procentpoint i forhold til 2013.

Søren Windell, der er ny mand i front for De Konservative, formåede hverken at gøre godt eller skidt, og de fastholder de tre mandater, de har haft de sidste fire år. Også Radikale Venstre formår at fastholde status quo, og ingen af partierne lider under den Socialdemokratiske storsejr. Det gør til gengæld både Enhedslisten og SF, der hver mister et enkelt mandat.

Hverken Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Kristen Demokraterne eller nogen af lokallisterne fik stemmer nok til en plads i byrådet. Til valget i 2013 lå stemmeprocenten i Odense på 70,54, da 110.244 valgte at bruge deres stemmeret. Der er optalt 111.555 stemmer ved dette valg, så stemmeprocenten kommer til at ligge på omkring det samme niveau.

Får Radikale Venstre en rådmandspost?

Men valget er langt fra afgjort. I dag skal stemmerne fintælles, og det skal afgøres hvilke kandidater, der kommer ind, ligesom forhandlingerne om rådmandsposterne også løbende vil køre. Radikale Venstre er efter sigende lovet at blive førstevælger til en rådmandspost, hvis de pegede på en Socialdemokratisk borgmester, men Peter Rahbæk Juel står meget stærkere nu, og det er ikke sikkert, han stadig vil overholde dette. Du kan løbende følge opdateringer fra fintællingen og forhandlingerne her på medietorvet.dk

Få overblikket over de andre kommuner her:

Nyborg mens du sov

Middelfart mens du sov

Assens mens du sov

Faaborg-Midtfyn mens du sov

Langeland mens du sov

Svendborg mens du sov

Foto: Liva Polack

Alternativet og Radikale Venstre i drama til det sidste

Reaktioner fra odenseanerne: ”Vi er ikke overraskede”

Fire valgsteder tilbage i Odense: Hvem fÄr en plads i byrÄdssalen?

ODENSE: Fremgang i forstĂŠderne for socialdemokraterne

Peter er den klippe, hvorpÄ Odenseanerne vil bygge deres kirke

Radikalt drama i Odense

Denne historie er forventelig tilgÊngelig pÄ medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 05:17.

Hvis du har spÞrgsmÄl eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rane von Benzon

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  SĂžgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhĂžrer den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik pÄ Syddansk Universitet. Du kan lÊse mere om uddannelserne pÄ www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rÄdighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet pÄtager sig ikke ansvaret for indholdet pÄ medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to Ă„r efter oprindelig udgivelse og slettes fem Ă„r efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et Ă„r efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sÊtter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besÞgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, sÄ sÊtter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) nÄr du logger ind, sÄ systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse pÄ alle bidragsydere. Af sikkerhedsmÊssige Ärsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, nÄr bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende vÊrktÞjer fra tredjepart. Alle disse vÊrktÞjer skal dog aktiveres af den besÞgende, fÞr de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.