🔊 Øboerne på Lyø har mistet troen til kommunen

Stemmerne er netop talt op på et af Fyns mindste valgsteder, Lyø i det sydfynske øhav. Valgresultatet vidner om et klart flertal til Venstre, men øboerne har langt fra tiltro til resten af kommunen.

Af Celine Klint, Martin Grønne, Mathilde Dalskov
Udgivet 22/11/17 00:24

       

På havnen i Faaborg ligger Bertha K; lille, blå og hvid og med plettede stofsæder, der ikke er skiftet ud de sidste mange år. Hun er buttet, og nærmest nuttet at se på i den iøjnefaldende underskalering i forhold til havnens øvrige færger. Et levende yogurtbæger, som købmanden på Lyø beskriver den lille fiskerbåd.

Bertha K er den midlertidige fiskerbåd med plads til 54 personer, der er sat ind mellem Faaborg, Lyø og Avernakø, og det er hende, der skal transportere øboerne hjem til øens eneste valgsted, så også de kan nå hjem og stemme til dagens kommunalvalg.

45 minutter fra Faaborgs kyst er vi klar til at lægge til kaj ved den lille havn på Lyø. Med få lystbåde i havn og en næsten mennesketom mole, hvor kragerne dominerer både himlen og lydkulissen, er det tydeligt, at vi er kommet til øen uden for dens normale åbningstider: den danske højsommer.

 

Molen

Øens insisterende stilhed brydes kortvarigt af lyden af en Honda Repsol HRC. Det er Christen Andersen Jørgensen, en 91 årig øboer, der med tophue og solbriller suser imod os.

Christen er født og opvokset på Lyø, og selvom han sjældent tager til fastlandet, har fire eller fem døgn med en midlertidigt indsat fiskerbåd ikke gjort hans forhold til kommunen bedre, fortæller han på klingende fynsk, da han, noget forbløffet, gør et stop på sin tur mod havnen.

Men for Christen er sådan en beslutning, der tages hen over hovedet på borgerne, ikke usædvanligt, når man bor på en ø som Lyø:

“Vi bor jo ude på en ø, og vi er ikke ret mange, så vi har ikke indflydelse nogle steder.”

Og den indstilling synes ikke at være ny hos Christen: “Det har vi jo levet med i mange år, så det må vi jo blive ved med,” siger han og tænder scooteren for at køre ned at hente sin post.

 

Kærlighedsstien

På Kærlighedsstien nr. 1 står Sussi Hansen i hjemmestrikkede gevandter og saver birkegrene foran det galleri, hun åbnede sidste sommer. Lyden fra saven blander sig med naboens skræppende gæs, mens Christen og scooteren forsvinder over bakken. 

Sussi har stemt Venstre for første gang i sit liv, for som hun siger, er støtten til Lyøs eneste byrådskandidat, Anne Jørgensen, det vigtigste:

“Anne, det er jo smedens datter, hende har jeg såmænd skiftet ble på og fulgt hele vejen igennem karrieren. Så hende stemmer jeg selvfølgelig på, selvom jeg spurgte hende, om hun ikke nok kunne stille op for et andet parti.”

Udover Anne, synes Sussi ikke, at Faaborg-Midtfyn Kommune varetager hendes interesser. Faktisk vil hun helst have så lidt med kommunen at gøre som muligt:

“Det er jo en hvepserede den der kommune, men altså Anne er i hvert fald den eneste, der kan tænkes at gøre noget ordentligt ved det,” siger Sussi og saver videre.

Valgstedet

Valgstedet, der ligger til venstre for købmanden og bag gadekæret, fungerer til daglig som både sundhedscenter og forsamlingshus. Det er her øboerne spiller billard, går til læge og holder høstfest.

Husets største rum er centrum for dagens valghandlinger, og her sidder Lyøs valgformand, Rasmus Andersen, på en af de til lejligheden opstillede stole og stopper stemmesedler ned i kasserne.

“Det er mig, der har det overordnede ansvar for at alt foregår, som det skal. Politiet har lige ringet, og spurgt hvordan det går. Det gør de to gange i timen.”

En ældre mand med mudrede bukser og parodontose kommer traskende ind i lokalet. Det er Palle, den tidligere købmand. Palle, der ikke er bleg for at afsløre, at hans stemme er faldet på fire damer, har både stemt til Kommunalvalget, Regionsrådsvalget, Ældrerådet og ikke mindst Ø-rådsvalget. Men Palle er også den eneste, vi har mødt, som ikke har en mærkesag, der ikke har noget med færgen at gøre.

“Døgnpleje for ældre er vigtigt, men det skal vi jo nok få løst her,” siger han og tygger videre på sin snus.

Før sidste færge ankommer til Lyø mangler kun elleve øboere at stemme. Stemmeprocenten er dermed en af de højeste i Faaborg-Midtfyn Kommune på trods af mistroen til systemet. Rådhuset i Ringe virker langt væk, men øboerne holder sammen.
 

Foto: Martin Grønne

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Naboen kommer på besøg

Kunstig intelligens skal hjælpe os med at spise mere vegetarisk

Podcast: Cannabissen vokser på Fyn

🔊 Podcast: Nordsøen kalder på Kai

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 00:24.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Celine Klint, Martin Grønne, Mathilde Dalskov

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.