Nyborg mens du sov

Det socialdemokratiske blod flød, mens partiet Venstre buldrede frem og malede Nyborg blåt.

Af Camilla Carlsson, Julie Schneider, Victor Hansen
Udgivet 21/11/17 23:00

       

Det, der står klarest oven på nattens valg i Nyborg er, at vælgerne ikke har straffet Venstre, der med Kenneth Muhs i spidsen kom i modvind som følge af det dramatiske partiskift ved kommunalvalget i 2013. 

Venstre kan styre Nyborg alene

Tværtimod er Kenneth Muhs' første periode som borgmester i Nyborg Kommune blevet belønnet med en fremgang på 15,8 procent af stemmerne. Alle prognoser lagde op til en ren valggyser i Nyborg, men virkeligheden viste sig at være en helt anden. Venstre løb med en suveræn valgsejr og fik alene flertal med hele 13 ud af de 25 byrådsmandater. 

Det er første gang, det er lykkedes at skabe et borgerligt flertal i Nyborg Kommune, der med en stemmeandel på 74,4 procent sikres alene af Venstre. Valgrusen blev så overvældende, at borgmesteren, Kenneth Muhs, helt glemte at nævne Alternativets valgresultat 

Først da sejrskagen blev bragt ud, måtte Kenneth Muhs igen tage ordet og fortælle, at debutanten Alternativet havde opnået 189 stemmer i Nyborg. 

Læs også: Kenneth Muhs glemmer Alternativet i valgrus

Halvvejs gennem aftenens optælling var stemningen hos de røde partier dalende. Venstre havde føringen under hele kampen, og det så på intet tidspunkt ud til at vende. Selv på de store valgsteder, Nyborghallen og Bastionen, gik Socialdemokratiet tilbage, mens Venstre stormede frem med knap 20 procent stemmer mere end til sidste valg. 

Det vidnede også om en sikker sejr, da Kenneth Muhs og resten af partiet Venstre holdt sig bag lukkede døre under optællingen. Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Vibeke Ejlertsen, var derimod til stede i valgcaféen og måtte overvære tabet på det hvide lærred med resten af de fremmødte. 

13 er lykketallet

I alt skal 25 mandater fordeles blandt partierne i Nyborg. Det betyder, at det magiske tal for at skabe et flertal i byrådet er 13. Med 9.166 stemmer overtager Venstre derfor rollen fra Socialdemokratiet som kommunens største parti og tager alene flertallet i byrådet. Hele 5.510 personlige stemmer gik direkte til borgmester Kenneth Muhs', der således havde fik markant flere stemmer, end de 2.517 han kunne mønstre ved kommunalvalget i 2013.  

Læs også: Suveræn valgsejr til Muhs i Nyborg

Venstre kom godt fra start og lagde sig solidt i spidsen, da de første valgresultater begyndte at tikke ind i valgcaféen på Nyborg Rådhus. Det blev en føring, partiet kunne holde resten af aftenen. Med en solid andel på 47,4 procent af stemmerne, brager Venstre ind i kommunalbestyrelsen og hiver halvdelen af sine 26 opstillede kandidater med. 

De 25 mandater fordeler sig således på kommunens partier: Socialdemokratiet går tilbage fra 10 til 9 mandater i byrådet. Venstre brager frem og tager hele 13 mandater mod de 10, de havde tidligere. Dansk Folkeparti havde ved sidste valg 3 mandater, hvoraf den ene senere blev løsgænger. De bibeholder derfor deres 2 mandater. Socialistisk Folkeparti bibeholder også deres ene mandat. 

Nyborgs byrødder 

For Vibeke Ejlertsen (S) er der tale om en markant fremgang fra de 214 stemmer, hun, som nummer tre på listen, fik hentet hjem for fire år siden. Kenneth Muhs' forspring på 4.193 personlige stemmer gjorde det derfor umuligt for Vibeke Ejlertsen at hive stolen væk under Venstreborgmesteren. 

Den tredjemest populære kandidat var Venstres Erik Rosengaard med 348 stemmer, stærkt efterfulgt af Sonja Marie Jensen (S) med 633 stemmer. Som det femte valgte byrådsmedlem stryger kommunalvalgsveteranen og tidligere borgmester Jørn Terndrup ind med 330 personlige stemmer.

19-årige Tilde Nielsen, der stillede op for første gang, blev valgt ind som nummer seks i Byrådet med 308 personlige stemmer. Det samme gjorde sig gældende for Anne Dyrhøj, som også fik en plads i Nyborg Kommunes blå flertal. 

Mest overraskende var nummer 11 på listen over nye byrådsmedlemmer, partihopperen Jan Reimer Christiansen (V), som blev valgt med 204 personlige stemmer. Nyheden skabte røre i forsamlingen med negative tilråb, der dog hurtigt blev overdøvet af jubel fra hans partimedlemmer hos Venstre. Da han for fire år siden var en del af det røde flertal, blev han kun belønnet med 184 personlige stemmer. 

Læse mere her: https://medietorvet.dk/show.php?cid=1138

Stemmeprocent

Først på aftenen stod det klart, at 77,7 procent af de stemmeberettigede borgere i Nyborg Kommune havde sat et anonynt kryds på de hvide stemmesedler. Det er en stigning på 0,4 procentpoint sammenlignet med stemmeprocenten fra kommunalvalget i 2013. 

Der har ellers været meget snak om politikerlede efter det dramatiske kongemord ved valget for fire år siden, og da den socialdemokratiske spidskandidat, Vibeke Ejlertsen, i en debat rakte hånden ud til sin modkandidat Kenneth Muhs (V), tog han den ikke. Håndtrykket skulle have været en aftale om, at en sag som Jan Reimer Christiansens partihop fra sidst ikke skulle gentage sig for således at genoprette tilliden til politikerne i Nyborg Kommune. 

Men end ikke et manglende håndslag kunne vise sig at være Kenneth Muhs' nederlag. Vælgerne var på ingen måde skræmt væk fra stemmeurnerne, og der var færre blanke stemmer at finde, end ved sidste valg. 

Frem- og tilbagegang

Socialdemokratiet: -8,1 procent.

Radikal Venstre: -1,0 procent

Det Konservative Folkeparti: -1,4 procent

Nye Borgerlige: +0,5 procent

Socialistisk Folkeparti: -0,1 procent

Folkepartiet Nyborg: +0,3 procent

Liberal Alliance: -0,8 procent

Borgerlisten Nyborg: +0,7 procent

Dansk Folkeparti: -2,3 procent

Venstre: +15,8 procent

Enhedslisten: -1,1 procent

Alternativet: 1 procent
 

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Miljøoptakt til aftenens fodboldopgør i Herning

Reportage: Med skorstenfejer-Andersen på forårsrengøring

Fem tips til et bedre indeklima

Allike-alarm: Har du styr på din skorsten?

VOXPOP: Var Vibeke Ejlertsen det forkerte valg?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 23:00.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla Carlsson, Julie Schneider, Victor Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.