Stilhed før stormen - Skulder ved skulder vender Lundsfryd og Dahlstrøm stemmer i Middelfart

Alle, der har haft tid og lyst til at sætte kryds, har nu gjort det i Middelfart Kommune. Stemmeboksene på Vestre Skoles gymnastiksal i Middelfart er fjernet. Der er stille. Stemmerne skal nu lægges i bunker og efterfølgende tælles op.

Af Kasper Jensen
Udgivet 21/11/17 21:32

       

Lyden af papir, der vendes, er den øredøvende lyd i Vestre Skoles gymnastiksal, da klokken har passeret otte. Valgstederne er nu lukket. Middelfart har valgt, hvem der skal sidde i byrådet de næste fire år, og hvem der skal være borgmester. Skønt ved ingen af kandidaterne endnu, om de er valgt ind eller ej. Stemmerne skal først tælles op. Ingen kandidater kan vide sig sikre.

Alle vælgerne er taget hjem og kun frivillige stemmeoptællere, spændte kandidater, og journalister er tilbage i gymnastiksalen.

Det første syn man møder ved indtrædelse i Vestre Skoles gymnastiksal, er et bord med brændt gris i stykker. Rester fra tidligere.

”It’s a huge chunk of bacon called valgflæsk”, fortæller en dansk forbipasserende mand til en kvinde, der åbenbart ikke taler dansk.

Bagved står fire langborde. Det er hér, det sker. Her skal Middelfarts valgresultat findes. To af bordene er med gule regionsrådsvalgstemmesedler. To er med hvide kommunalvalgsstemmer.

Først skal stemmerne vendes, så skal partistemmerne tælles. Og til sidst optælles de personlige stemmer, men kun dem til kommunalvalget. De personlige regionsrådsvalgsstemmer tælles først op i morgen, fortæller en af optællerne.

Flere stemmesedler kommer hele tiden til. Mens rydes andre ud på bordene. Alle, der er her, har en funktion. Alle ved, hvad de skal, og derfor er det også kun få ord, der udveksles i Vestre Skoles gymnastiksal. Støjniveauet er ikke højt og kun en summen, og mumlen kan høres ud af ørekrogen.

Ved de hvide stemmesedler står Steen Dahlstrøm. Danmarks længst siddende borgmester. Ved siden af står hans arvtager, Johannes Lundsfryd. Han nåede inden valget at sidde i tre måneder. Om nogle timer ved han, om han kan sikre sig posten i fire år mere, eller om han skal huskes som den, der stoppede en 99-årig socialdemokratisk borgmestertradition.

18 optællere er, hvad der er. Nogle gange flere andre gange mindre. Fordelingen er halv, halv blandt regionrådsvalgsbordene og kommunalvalgsbordene. De gule valgstemmer er som et bølget hav, mens bordene med de hvide stemmesedler er lidt som en sø med havblik.

Når ikke Johannes Lundsfryd hjælper med at vende stemmesedler, snakker han med folk eller kigger på sin mobiltelefon. Han er spændt. Om ikke længe ved han, om han skal være borgmester. Om partiet til juni næste år kan holde 100 års jubilæum med ham på borgmesterposten i Middelfart Kommune.

Foto: Kasper Jensen 

 

Blandede følelser hos kandidaterne dagen efter valget i Middelfart

100 års socialdemokratisk borgmesterstyre bliver en realitet i Middelfart

🎥 Middelfart i ekstase over regionsrådsvalgfesten

De sidste vælgerstemmer indfanges i Middelfart

Naturelskende socialdemokrat dropper valgplakaterne

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 21:32.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Kasper Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.