Det repræsentative demokrati er forældet

28-årige Ronnie Olsen fra Nyborg vælger sofaen frem for stemmeboksen. Det er ikke fordi, han ikke har sat sig ind i politik, men fordi, han ønsker et opgør med den styreform, vi har i dag.

Af Camilla Carlsson
Udgivet 21/11/17 18:18

       

"Styreformen skal ændres radikalt," proklamerer Ronnie Olsen.

Imens mange andre nyborgensere valfartede til valgstederne, blev Ronnie Olsen hjemme. Han mener ikke, det gør en forskel, om man stemmer på det ene eller det andet parti. I hans øjne er begge fløje social-liberalistiske. 

Jeg går ind for et teknokrati eller et meritokrati. I et teknokrati er det de mest intelligente mennesker i befolkningen, der træffer beslutningerne. Et land skal styres af fakta, ikke meninger og holdninger.

Den primære årsag til, at Ronnie fravælger stemmeboksen, skal dog findes i, at han ikke synes godt om den nuværende styreform. 

"Vi er så oplyste i dag, at man i stedet bør indføre en form for teknokratisk meritokrati," argumenterer Ronnie Olsen. Han ønsker et mere direkte demokrati, hvor det samtidig er de mest intelligente mennesker i befolkningen, der træffer beslutningerne. 

"I det repræsentative demokrati kan man få en ministerpost inden for et emne, man ikke aner noget om," forklarer han, "I et teknokrati kan man ikke bare have en mening og en holdning. Hvis man vil være finansminister, må man også være finansøkonom." 

Anarki er ikke konstruktivt. Jeg kan godt lide, at der er en stat, og jeg synes, at staten skal tage sig af befolkningen.

Ronnie Olsen distancerer sig derfor også fra anarkismen. "Jeg føler ikke, anarki er konstruktivt," fortæller han, "Jeg kan godt lide, at der er en stat, og den skal tage sig af befolkningen."

Løsningen findes derfor ikke udelukkende i teknokratiet, men i en styreform, hvor der er mere direkte demokrati, og hvor befolkningen selv involverer sig i systemet.

"Et land skal styres af fakta, ikke af meninger og holdninger," slutter han. 

Læs også: René stemmer ikke: "Politikere er som duer, de skider på dig."

Aktiv sofavælger

Valgdagen falder tilfældigvis på Ronnie Olsens ugentlige fridag, men selvom han har brugt dagen på sofaen, vil han ikke betegne sig selv som en sofavælger. 

"Jeg vælger sofaen frem for stemmeboksen, men det er et aktivt valg," fortæller Ronnie Olsen, "Mange forbinder en sofavælger med et passivt individ, men det er jeg ikke."

Ronnie Olsen ønsker ikke at legitimere det repræsentative demokrati, derfor stemmer han heller ikke blankt. Han er nemlig uenig i retorikken om, at hvis ikke man stemmer, så er man ikke berettiget til at brokke sig.

"Ved ikke at stemme, viser jeg, at jeg ikke bryder mig om styreformen," fortæller han, "Det er i stedet dem, som går op og aktivt vælger inkompetente mennesker, der ikke har ret til at brokke sig." 

Men han er godt klar over, at man ikke kan skelne mellem de vælgere, som bliver væk fra valgstederne på grund af manglende interesse, og de vælgere, der forholder sig kritisk til det demokratiske system. 

"Den bedste måde, jeg kan få mit budskab frem, er ved at kommunikere gennem andre kanaler," siger han, "og ikke ved at stemme."

En fremtid i politik

Samtidig afviser Ronnie Olsen, at han vil gå aktivt ind i politik. Han tror ikke, at befolkningen er klar til de tanker, som han har om demokratiet. 

"Hvis jeg begynder at råbe op om det nu, så vil folk ryste på hovedet og ikke tage mig seriøst," forklarer han. Derfor afviser han ikke, at han ville engagere sig meget mere politisk i fremtiden. 

"Jeg tror, folk mister tilliden til det repræsentative demokrati mere og mere," siger han, "Så muligheden kan godt være der nogle år ud i fremtiden."

Foto: Camilla Carlsson

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Miljøoptakt til aftenens fodboldopgør i Herning

Reportage: Med skorstenfejer-Andersen på forårsrengøring

Fem tips til et bedre indeklima

Allike-alarm: Har du styr på din skorsten?

VOXPOP: Var Vibeke Ejlertsen det forkerte valg?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 18:18.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla Carlsson

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.